2.6.11

Συνεργάσιµος εταίρος η Ελλάδα στη Σούδα

«Δεν γνωρίζουµε περιορισµούς καθ’ οιανδήποτε χρονική στιγµή στην πρόσβαση, τις υπερπτήσεις ή την ανάπτυξη ακόµη και των πιο ευαίσθητων στρατιωτικών υλικών στη βάση», παραδέχονται οι Αµερικανοί σε σειρά απόρρητων τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στο Wikileaks
∆ιευκολύνσεις «χωρίς κανέναν περιορισµό», που έπρεπε να µείνουν «αλώβητες», παρείχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στη βάση της Σούδας και όχι µόνο. Οι ελληνοαµερικανικές στρατιωτικές σχέσεις, άλλωστε, ήταν σηµαντικότερες από οποιαδήποτε διαφωνία στα πολιτικά ζητήµατα, όπωςπαραδέχονται οι Αµερικανοί σε σειρά απόρρητων τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στο Wikileaks. Οι Αµερικανοί «φλερτάριζαν» ακόµηκαι τους τοπικούς άρχοντες των Χανίων, προκειµένου να προωθήσουν τα ζητήµατα της βάσης. Κατά τα λοιπά, διαπίστωναν ότι «οι Ελληνες είναι επιρρεπείς στην κολακεία», γι’ αυτό και πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας ήταν οι προσωπικές σχέσεις…

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4633755

___________________________________________

Tηλεγράφημα geokalp

Σούδα Απρίλιος-Μαϊος 2011
Η αεροπορική βάση χρησιμοποιείται από το σμήνος του Κατάρ, το οποίο, υπό την επίβλεψη με το σκόπό της εκπαίδευσης Γάλλων αξιωματικών, επιχειρεί συνήθως σε δύο σχηματισμούς καθημερινά, κυρίως τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Οι Καταριανοί προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κουλτούρα και καθώς διαθέτουν πακτωλό χρημάτων είναι σε θέση να γεύονται μέχρι και τα "αναστάσιμα" αρνία του ελληνικού Πάσχα.
Οι Αμερικάνοι, καθώς πραγματοποιούν πολλές περισσότερες εισόδους-εξόδους, δεν είναι σε θέση να επιχειρούν από τη βάση και για λόγους πρακτικούς: ο θόρυβος θα ξεσήκωνε θύελα διαμαρτυριών από τη τοπική κοινωνία. Έτσι, επιχειρούν μέσω του αεροπλανοφόρου τους, το οποίο όμως δένει κάθε περίπου δέκα ημέρες στο λιμάνι της βάσης προς ανεφοδιασμό.
Σε αντιστάθμισμα των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, έχει γίνει πρόβλεψη για αυξημένη ροή τουριστών προς την ευρύτερη περιοχή των Χανίων.
Τέλος, σύμφωνα με τη τελευταία ανακοίνωση του ΝΑΤΟ οι επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν για ακόμα 90 ημέρες.

No comments: