28.11.11

ΗΠΑ: Ρεκόρ εμπορικού τζίρου 52,4 δισ.$ στο 3ήμερο

Οι Αμερικανοί καταναλωτές -τουλάχιστον όσοι έχουν δουλειά και μισθό και μπορούν να κάνουν αγορές όπως αναφέρεται το πρακτορείο Reuters στην έρευνά του- «ξεχύθηκαν» στα εμπορικά κέντρα κατά το τριήμερο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, ξοδεύοντας το ποσό ρεκόρ των 52,4 δισ. δολαρίων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ο έντονος ρυθμός κατανάλωσης που παρατηρήθηκε κατά το κρίσιμο εμπορικό διάστημα, δύσκολα θα συντηρηθεί στο σύνολο της αγοραστικής περιόδου. Πιστεύουν ότι το κοινό προσέλκυσαν οι πολύ μεγάλες προσφορές που έκαναν φέτος οι έμποροι, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά οι πολύ πιεσμένοι καταναλωτές, και ενδεχομένως το τριήμερο να «έκλεψε» κάποιες από τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου.

Το τριήμερο μετά των Ευχαριστιών θεωρείται η σημαντικότερη εμπορική περίοδος στις ΗΠΑ, καθώς ανοίγει την εορταστική περίοδο και, κατά κανόνα, όπως κινηθεί η αγορά σε αυτή την περίοδο, κινείται και στο σύνολο της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η αναρρίχηση των πωλήσεων σε επίπεδο ρεκόρ είναι θετική και το αμερικανικό λιανεμπόριο εκτιμά ότι η φετινή εορταστική περίοδος θα είναι «ΟΚ», όπως δηλώνουν παρατηρητές στο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης National Retail Federation οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 16% στο τριήμερο και οι καταναλωτές δαπάνησαν 398,62 δολ. έκαστος κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 365,34 δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι εμπορικές πωλήσεις μέσω του διαδικτύου εκτινάχθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 18% στα 479 εκατ. δολ. στην Ημέρα των Ευχαριστιών και αύξηση 26% στα 816 εκατ. δολ. την επόμενη ημέρα, την αποκαλούμενη Μαύρη Παρασκευή. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/668617/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: