29.11.11

ΕΕ: Αύξηση κεφαλαίων θα φέρει απομόχλευση

Η απομόχλευση από τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκες αρχές, θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στα κρατικά χρέη ή να μειώσει τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση την οποία έγραψαν ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.

Στην έκθεση περιγράφονται επίσης οι αντιρρήσεις των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Το έγγραφο, το οποίο γράφτηκε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αυτην Τετάρτη, τονίζει τις ανησυχίες αναφορικά με το ενδεχόμενο απομόχλευσης στην προσπάθεια της ΕΕ να ενισχυθούν τα κεφάλαια 70 ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

"Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την πιθανή ακατάλληλη απομόχλευση των τραπεζών όταν αυτές θα εφαρμόζουν τα μέτρα που θα έπλητταν την επάρκεια δανεισμού προς την πραγματική οικονομία ή θα ενέτειναν τις πιέσεις προς τα κρατικά χρέη", αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι χώρες επιλέγουν την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων εγγυήσεων για τις τράπεζες, αντί ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης.

"Δεν υπάρχει πλήρης ταύτηση απόψεων αναφορικά με τον βαθμό του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών για την παροχή των εγγυήσεων, πόσω μάλλον για την κατανομή του βάρους των απωλειών", σημειώνεται στην έκθεση.

"Μια πλειοψηφία κρατών μελών επιβεβαίωσε την προτίμησή του για την δημιουργία εθνικών, αλλά στενά συντονισμένων, προγραμμάτων εγγυήσεων, που θεωρούνται και τα μόνα που μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα", τονίζεται στην έκθεση. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/668813/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: