30.11.11

Εισβολή ρωσο- αραβικού fund στην λιανική αγοράς ηλεκτρισμού...

Αλλάζει χέρια η Hellas Power με χαρτοφυλάκιο πελατών γύρω στους 120.000.
Ο σημερινός της ιδιοκτήτης, Βασίλης Μηλιώνης, που προ ολίγων μηνών απέκτησε το σύνολο των μετοχών εξαγοράζοντας το μερίδιο του Δημήτρη Μελισσανίδη, ήρθε σε συμφωνία με fund ρωσο-αραβικών συμφερόντων, το οποίο και εξαγοράζει το 100% των μετοχών της εταιρείας.

Σύμφωνα με την γνωστοποίηση αλλαγής ελέγχου που έγινε από την εταιρεία προς τη ΡΑΕ, το ξένο fund ονομάζεται «Worldwide energy limited», έχει έδρα στο Ντουμπάι, και διαθέτει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες στα Βαλκάνια, είτε στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, είτε στην παραγωγή, είτε στην εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων (λιγνίτες κ.λπ.).

Τι συνέβαλε στην πώληση ;

Στην πώληση, συνέβαλε καθοριστικά η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της χονδρικής τιμής (στην οποία αγοράζουν ρεύμα οι λιανοπωλητές) και κατά συνέπεια έκανε τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν μεγάλες ζημιές, που φτάνουν, για την Hellas Power τα 2 εκατ. ευρώ το μήνα. Ερώτημα, είναι το τι θα κάνει ο άλλος ανταγωνιστής της ΔΕΗ στη λιανική, η ελληνικών συμφερόντων Energa (πρώην Verbund- Energa).

Αν και το υπ. Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου απειλεί να δυναμιτίσει την αγορά ηλεκτρισμού, (έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου), και παρά τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, αλλά και τις επιστολές ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών, εταιρειών λιανικής και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, εντούτοις η ηγεσία του δεν μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση αντικατάστασης του μέτρου με άλλο φορολογικά ισοδύναμο. Έτσι, τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κρατήσει κανείς τη θέση του και το μερίδιό του στην αγορά λιανικής του ρεύματος είναι πολύ μεγάλα δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους ιδιοκτήτες τους.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/191475-Eisbolh-rwso-arabikoy-fund-sthn-lianikh-agoras-hlektrismoy

________________________________

?????

No comments: