28.11.11

Μοοdy's: Απειλείται η αξιολόγηση όλων των χωρών της Ε.Ε.

Η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το ελληνικό PSI) χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, σημειώνει ο Μοοdy�s και όπως επισημαίνει, όσο περισσότερο διαρκέσει η κρίση ρευστότητας, τόσο ταχύτερα θα συνεχίζουν να ανακύπτουν κίνδυνοι χρεοκοπίας.
Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι μία σειρά από χρεοκοπίες θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και να αποχωρήσουν από το ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο (πολλαπλών εξόδων από το ευρώ) -με άλλα λόγια η αποδόμηση του ευρώ- θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Η νέα έκθεση της Moody's σημειώνει ότι, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων στις αρχές της ευρωζώνης να ενεργήσουν γρήγορα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αυξάνονται επίσης τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Ενώ η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της κατέχει τεράστια οικονομική δύναμη, θεσμικές αδυναμίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την επίλυση της κρίσης, επιβαρύνοντας τις αξιολογήσεις. Στο πλαίσιο της πολιτικής, επισημαίνεται, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει ένα σταυροδρόμι, που οδηγεί είτε σε στενότερη ολοκλήρωση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό.
Κι ενώ το κεντρικό σενάριο του οίκου παραμένει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα εκτεταμένης χρεοκοπίας, ακόμα και αυτό το θετικό σενάριο, υπογραμμίζεται, περιλαμβάνει πολύ αρνητικές συνέπειες για το αξιόχρεο των χωρών στο ενδιάμεσο διάστημα.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης ότι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης θα ανακύψει μόνο μετά από μία σειρά από σοκ, που ενδέχεται να οδηγήσουν στο να χάσουν την προσβαση τους στις αγορές περισσότερες χώρες για μια μεγαλύτερη περίοδο, καθιστώντας αναγκαία την προσφυγή τους σε ένα πρόγραμμα στήριξης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2098832

______________________________________

που έχει άδικο;
η Ευρώπη πέφτει σε ύφεση και τα δημόσια χρέη θα αυξηθούν - παντού

No comments: