28.11.11

Τελική συμφωνία για το EFSF στο Eurogroup

Σε τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, την μόχλευσή των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το Eurogroup.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters τα σχετικά έγγραφα της συμφωνίας είναι έτοιμα και αναμένεται να επικυρωθούν στη συνάντηση της Τρίτης ανοίγοντας τον δρόμο στο EFSF να διεκδικήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Το ίδιο το πρακτορείο ωστόσο, επισημαίνει πως προς το παρόν οι επενδυτές δεν έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο Ταμείο. «Αξιωματούχοι παράλληλα, δηλώνουν ότι ακόμη και εάν καταλήξουν σε συμφωνία (σε αυτό το Eurogroup), είναι τέτοια η πολυπλοκότητα του μηχανισμού που δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο» αναφέρει το Reuters.

Αλλαγές στις ευρω-συνθήκες έως το Γενάρη θέλουν Γερμανία και Γαλλία - Τα σχέδια
Την προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επιδιώκουν Γερμανία και Γαλλία, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει οι αλλαγές να υλοποιηθούν ακόμα και τον Ιανουάριο και θα προβλέπουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη.

Προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από την κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί που θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκουν οι αλλαγές να έχουν εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2012, το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των εθνικών κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας που ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όλους τους εταίρους ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια περιορισμένης έκτασης αλλαγή των συνθηκών.

Ξεκάθαρο πεδίο θέλει η ΕΚΤ
Στο θέμα επανέρχεται και η εφημερίδα Welt am Sonntag. Σύμφωνα με δημοσίευμα της το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα γράφει ότι επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει η Βελτ αμ Ζόνταγκ.

«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην ΕΚΤ για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές», κατά το δημοσίευμα. Ένας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει».

Την Παρασκευή αξιωματούχοι δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Η ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις, αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά από τον Αύγουστο για να κρατήσει χαμηλά τα κόστη του δανεισμού της τρίτης και της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/668526/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: