29.11.11

Κίνα: «Πόδι» σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Σχέδια επενδύσεων μέσω αποθεματικών

Ετοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη εμφανίζεται η Κίνα, θέλοντας να αξιοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, που αγγίζουν τα 3,2 τρισ. δολάρια, αλλά και να διαφοροποιήσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του κινεζικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Chinese Investment Corporation.
«Oι υποδομές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις» τόνισε ο διευθυντής του επενδυτικού ταμείου, Λου Τζιγουέι, προσθέτοντας: «κατά παράδοση οι Κινέζοι έχουν συμμετάσχει σε έργα υποδομής στο εξωτερικό ως απλοί προμηθευτές. Τώρα πρέπει επίσης να επενδύσουν, να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν τα σχέδια». Το Πεκίνο αναζητεί πρωτίστως έργα «υψηλής απόδοσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, εστιάζοντας την προσοχή του σε χώρες, όπου το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό.
Ο κ. Λου σε άρθρο του στους Financial Times αποκάλυψε ότι μεταξύ των χωρών, στις οποίες φιλοδοξεί να επενδύσει η Κίνα, είναι η Βρετανία, όπου η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ντάνι Αλεξάντερ, βρίσκεται στα σκαριά ένα πρόγραμμα 30 δισ. στερλινών (34,95 δισ. ευρώ) για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και σχολείων. Τη μερίδα του λέοντος, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αλεξάντερ, θα καλύψουν κεφάλαια των συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας, ενώ αξιόλογη θα μπορούσε να είναι και η συμβολή των κινεζικών επενδύσεων μέσω του ταμείου Chinese Investment Corporation.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι περίπου 5 δισ. στερλίνες θα προέλθουν από πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Βρετανία θα πρέπει να ξεφύγει από τις «γρήγορες» λύσεις για το χρέος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2099323

__________________________________________

η Κίνα αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του ..κράτους!!!

No comments: