28.11.11

Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στο Λευκό Οίκο για την κρίση χρέους

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθούν η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στη συνάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ σχεδιάζεται να συμμετάσχει επίσης η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.

Παρ'όλ'αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432335

No comments: