28.11.11

ΟΟΣΑ: Το EFSF χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός

Το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός από αυτή που συζητείται στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Τα νούμερα που βλέπουμε να κυκλοφορούν δεν φτάνουν», είπε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ποσά πολλαπλάσια αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρχικά σχεδίαζαν να ενισχύσουν το EFSF έως το ποσό του 1 τρισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε σε Γερμανούς βουλευτές ότι δεν είναι πλέον δυνατή η μόχλευση του Ταμείου με συντελεστή 4 προς 5, όπως σχεδιαζόταν, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στις αγορές.
Το Ταμείο δυσκολεύεται να διαθέσει στην αγορά τα δικά του ομόλογα για να αντλήσει κεφάλαια, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη, όπως ήλπιζε, τη δέσμευση πλούσιων χωρών να επενδύσουν σε αυτό.
Ο επικεφαλής του EFSF συναντήθηκε με μέλη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προτού εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ σε θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, είπε σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας ότι ο συντελεστής μόχλευσης θα καθοριστεί από τους αναλυτές της αγοράς. «Αλλά όταν τα εργαλεία αυτά βγουν στην αγορά σίγουρα δεν θα επιτύχουν συντελεστή 5 όπως ήλπιζαν αρχικά. Ο συντελεστής μόχλευσης θα μπορούσε να είναι 3-4 εάν επιτύχουμε επίπεδο ασφάλισης 20 με 30%», ανέφερε.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2099083

No comments: