28.2.12

Σόιμπλε: Το Μάρτιο η απόφαση για ενίσχυση του «τείχους προστασίας»

Εντός του Μαρτίου, αλλά όχι αναγκαστικά κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 1 και 2 του μήνα, θα ληφθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για ενδεχόμενη ενίσχυση του τείχους προστασίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Εξηγήσαμε σε όλους τους συναδέλφους μας ότι θα λάβουμε απόφαση το Μάρτιο, όπως αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιθώριο συνόδου της G20 στο Μεξικό.
«Ομως, ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του μηχανισμού σταθερότητας επαρκεί με δεδομένα τα τελευταία γεγονότα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε κατάλληλο το χρονοδιάγραμμα αυτό και υπογράμμισε ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για την ενίσχυση των δικών του κεφαλαίων αναμένεται τον Απρίλιο.
Ορισμένοι μεγάλοι δανειστές της Ευρώπης πιέζουν τους εταίρους τους στην ΕΕ να ανακοινώσουν γρήγορα ενίσχυση του προβλεπομένου «τείχους προστασίας». «Κάντε το γρήγορα και δυναμικά και φροντίστε οι δεσμεύσεις σας να έχουν αποτελέσματα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε χθες ότι το «τείχος προστασίας» δεν μπορεί να έχει απεριόριστο μέγεθος: «Δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης να εισακούσουμε τις εκκλήσεις και να διοχετεύουμε επ΄αόριστον κεφάλαια στους μηχανισμούς στήριξης ούτε να θέσουμε σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2142615

No comments: