28.2.12

Έτσι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τροπολογία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και θα ενταχθεί στο κατεπείγον εφαρμοστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Με την τροπολογία αλλάζουν οι διατάξεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έτσι ώστε «η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων να γίνεται με κοινές μετοχές και με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κάθε ιδρύματος, όπως προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας» επισημαίνεται ότι «λόγω της προσωρινής συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο, τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από αυτή , δύναται να περιορίζονται στις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις» ενώ  σημειώνεται ότι «προβλέπονται οι αναγκαίες δικλείδες αναβίωσης πλήρως των δικαιωμάτων του σε περίπτωση ουσιώδους απόκλισης εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος από το σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Ειδικότερα σύμφωνα με την 7η παράγραφο του 1ου άρθρου  στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή είναι μεγαλύτερη ενός ορίου  που θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (πάνω από 10%) τότε «το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί δικαιώματα ψήφου στη Γενική Συνέλευση για θέματα που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία και αφορούν στρατηγικής επιλογές για την διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος . Τέτοια θέματα είναι η τροποποίηση του καταστατικού , η απόφαση πώλησης περιουσιακών στοιχείων, μεταβιβάσεις , συγχωνεύσεις κλπ.

Επιπροσθέτως, η διάρκεια συμμετοχής του Ταμείου σε ένα πιστωτικό ίδρυμα , στις περιπτώσεις που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι χαμηλότερη από του καθορισμένου ορίου που έχει θέσει το υπουργείου Οικονομικών (πάνω από 10%), που συνεπάγεται και περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, η συμμετοχή του μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή του μπορεί να διαρκέσει μόνο δύο χρόνια.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=179595


Με συμμετοχή των ιδιωτών θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα το ποσοστό της συμμετοχής τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι υψηλότερο του 10% (το ακριβές ποσοστό συμμετοχής θα οριστεί τις επόμενες βδομάδες με υπουργική απόφαση).

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το περασμένο Σάββατο ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας θα διενεργείται είτε με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται, ή με μετατρέψιμες ομολογίες ειδικού τύπου (Contigent convertible bonds), ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της κάθε τράπεζας, όπως αυτές θα προσδιορισθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Για τις τράπεζες, στις οποίες οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον κατά 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν θα επηρεαστεί. Αντίθετα στις τράπεζες των οποίων οι μέτοχοι δεν θα καταφέρουν να συμμετάσχουν στο ελάχιστο ποσοστό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέμβει και θα συμμετάσχει στην αύξηση με κοινές μετοχές καθορίζοντας έτσι και το νέο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς για μία περίοδο έως και πέντε χρόνια.
Στην πρώτη περίπτωση η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει με ειδικές κοινές μετοχές των οποίων η ψήφος θα περιορίζεται στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, όπως οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, συγχωνεύσεις κ.λπ., ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ΤΧΣ θα έχει πλήρη διακαιώματα ψήφου.
Στο διάστημα της πενταετίας οι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορά των μετοχών του ΤΧΣ. Ολα αυτά, αφορούν τις τράπεζες οι οποίες θα κριθούν βιώσιμες και θα καταθέσουν business plan, τα οποία και θα τηρούν υπό την εποπτεία της ΤτΕ.
Με την τροπολογία εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την εφαρμογή των δράσεων που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεννόησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες αποβλέπουν στην εξυγίανση και δημιουργία υγιούς τραπεζικού τομέα, ιδίως μετά την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα προκύψει ως συνέπεια της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους (PSI).
Τι ρυθμίζουν τα 3 άρθρα
Εξασφαλίζεται η αυτονομία των τραπεζών
Με το άρθρο 1 ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης του ΤΧΣ, διασφαλίζοντας αφενός τα συμφέροντα του μετόχου και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αφετέρου την επιχειρηματική αυτονομία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αλλάζει η οργανωτική δομή για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων και ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και την άσκηση των συναφών δικαιωμάτων του.
Οι διατάξεις του άρθρου 2 ρυθμίζουν θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και αντιμετωπίζονται πρακτικά ζητήματα ορθής εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων που θεσπίστηκαν με το ν. 4021/2011.
Το άρθρο 3 ρυθμίζει θέματα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων που αφορούν τη διοίκησή του και προβλέπονται διατάξεις για τη διασφάλιση ελάχιστων αποθεματικών στο Σκέλος Εγγύησης Καταθέσεων και για τη διαχείριση των αποθεματικών του.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112826602

No comments: