24.2.12

Ναι από το Βερολίνο για το δεύτερο πακέτο

Τη Δευτέρα αποφασίζει το γερμανικό κοινοβούλιο τη νέα βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού έδειξε πλατιά συναίνεση των κομμάτων.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τη Δευτέρα όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή πλην της Αριστεράς (Die Linke) θα υπερψηφίσουν το δεύτερο δανειακό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά τις ενστάσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που υποστηρίζουν πως δεν έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για το περιεχόμενο της απόφασης και ότι λείπει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αλλά, και χωρίς αυτήν την ανάλυση το Βερολίνο θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Αυτήν την άποψη δεν υποστηρίζει κάποιος πολιτικός της δεύτερης γραμμής, αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ως το 2020 δεν θα προκύψουν επιπλέον ανάγκες. Είναι όμως νωρίς για τέτοιου είδους εικασίες. Μπορούμε να πούμε όμως σε γενικές γραμμές ότι ως κυβέρνηση έχουμε προετοιμάσει μια καλή απόφαση και ότι θα λάβουμε τη Δευτέρα τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου».
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγαλύτερη ανάσα»

Carsten Schneider, haushaltspolitischer Sprecher der SPD-Fraktion, hält am Dienstag (22.11.2011) im Bundestag in Berlin bei der Haushaltsdebatte ein Schulden-Diagramm hoch. Der Bundestag befasst in den abschliessenden Haushaltsberatungen mit dem Haushaltsplan 2012. Foto: Michael Kappeler dpa/lbn +++(c) dpa - Bildfunk+++ Ο σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ
Σε ανάλογες εκτιμήσεις καταλήγουν Πράσινοι (Die Grüne) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Οι εκπρόσωποι τους στην επιτροπή προϋπολογισμού απέκλεισαν τo ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές το 2014, ενώ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο επί των δημοσιονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, η προοπτική αυτή καθιστά αναγκαίο ένα σχέδιο ευρύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγαλύτερη ΄ανάσα΄ και χρόνο. Θεωρώ πολύ φιλόδοξες τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Εάν εμείς εδώ στη Γερμανία θα θέλαμε να τις υλοποιήσουμε, θα χρειαζόμασταν 10 χρόνια. Στην Ελλάδα, με μια δημόσια διοίκηση που δεν είναι αποτελεσματική, αμφιβάλω αν θα επαρκέσει μια δεκαετία. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας, θα πρέπει να χαραχθεί ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που λείπει σήμερα. Σε αυτό το αίτημα θα επιμείνουμε, γιατί μόνον έτσι θα ανακάμψει η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Σνάιντερ.”
Αναφορικά τώρα με το δεύτερο δανειακό πακέτο, διευκρινίζεται σε επιστολή του κ. Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, ότι η γερμανική συγκατάθεση δίνεται υπό όρους. Πχ. πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, τα λεγόμενα prior actions, θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές. Κριτήριο για τις εκάστοτε εκταμιεύσεις θα είναι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Άγνωστο ακόμη το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπάρτλε
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού ειπώθηκε ότι τα ποσά που αναφέρονται στο δεύτερο δανειακό πακέτο αποτελούν το ανώτατο όριο των ποσών που θα πρέπει να καταθέσουν οι χώρες της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της χριστιανοδημοκρατικής ομάδας, Νόρμπερτ Μπάρτλε, στο ποσό των 130 δισ. ευρώ δεν προβλέπεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ως τώρα έχουμε μια μη δεσμευτική δήλωση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο δεύτερο δανειακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ με ποσοστό της τάξεως του 10%, δηλαδή με 13 δισ. ευρώ. Η απόφαση θα συζητηθεί στα μέσα Μαρτίου στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα το αποφασίσει, εμείς όμως δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό».
Με άλλα λόγια, αν συμμετέχει το ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο, τότε μειώνεται το ποσό των χωρών της ευρωζώνης στα 117 δισ. ευρώ. Ανεξάρτητα, όμως, από τα ποσά του δευτέρου πακέτου, εξακολουθούν να ισχύουν από το πρώτο πακέτο βοήθειας η δέσμευση του ΔΝΤ για 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως επίσης η δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ύψους 24,4 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό πρόγραμμα

Ο Ντίτμαρ Μπάρτς του κόμματος της Αριστεράς
Τέλος, ένα γερμανικό κόμμα που εξ αρχής καταψηφίζει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι το κόμμα της Αριστεράς. Στο μικρόφωνο της Deutsche Welle, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ντίντμαρ Μπάρτς, αιτιολογεί αυτήν την στάση ως εξής. «Είμαστε της άποψης ότι οι όροι του πακέτου είναι εσφαλμένοι. Όπως δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα του πρώτου πακέτου τα χρέη ανέβηκαν στα ύψη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε περισσότερο απασχόληση και ανάπτυξη. Και αυτό ακριβώς δεν γίνεται».

http://www.dw.de/dw/article/0,,15767556,00.html

No comments: