29.2.12

Credit Suisse: Τα 4 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

Τέσσερα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί όταν … σωθούν τα χρήματα της Ελλάδας αναλύει σε έκθεσή της η ελβετική Credit Suisse.

Το βασικό σχέδιο ήταν το δεύτερο πακέτο διάσωσης να διαρκέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με το χρέος να φτάνει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ώστε να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος. Πλέον όμως αυτό το σενάριο είναι σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιωθεί, με την πιθανότερη εξέλιξη να παραμένει το 2015 η Ελλάδα να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια. Αυτά είτε θα αντληθούν από τις διεθνείς αγορές είτε από ένα άλλο πακέτο διάσωσης.
Δεδομένης ωστόσο της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, αναμένεται κενό χρηματοδότησης το 2015.

Έτσι υπάρχουν τέσσερα βασικά σενάρια:

Σενάριο 1: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές το 2015. Εάν η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει καλά και αν η Ελλάδα έχει πραγματικά πετύχει άνετα τους στόχους μέχρι το τέλος του 2014, τότε οι αγορές πιθανώς να δανείσουν στην Ελλάδα σε επίπεδα που δεν θα κριθούν απαγορευτικά. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας πιο ενεργητικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και εφαρμογής μέτρων ανάπτυξης από την ΕΕ (το λεγόμενο σχέδιο Μάρσαλ). Ωστόσο, η πιθανότητα να πετύχει το σχέδιο στα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ μικρή
Πιθανότητες: 5%

Σενάριο 2: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τους στόχους και να δοθεί τρίτο πακέτο διάσωσης στα τέλη του 2014. Ακόμη και αν η Ελλάδα πληροί τους στόχους, ένα άλλο σχέδιο διάσωσης θα συνεχίσει να είναι αναγκαίο, διότι, όπως προαναφέρθηκε, η αγορά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πειστεί. Το ερώτημα είναι αν οι εταίροι συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, και εάν ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει και πάλι. Εάν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, και η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει περισσότερο αρνητική, τότε οι εταίροι πιθανόν να διαθέσουν ένα πολύ μικρό ποσό, της τάξεως των 50 δις. ευρώ. Υπό αυτό το σενάριο ένας νέος γύρος PSI θα ήταν απίθανος.
Πιθανότητες: 25% -30%

Σενάριο 3: Η Ελλάδα χάνει τους στόχους για λίγο, αλλά δείχνει προθυμία να ακολουθήσει το αρχικό σχέδιο. Υπό αυτό το σενάριο θα έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ για την ελληνική κυβέρνηση (αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές). Αυτό είναι το πιο κεντρικό σενάριο για την Credit Suisse, αν και καθόλου βέβαιο. Είναι πιθανό ότι μόλις η Ελλάδα μπει σε μια φάση σταθερότητας, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα μπορεί να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται, επίσης, για την ανάπτυξη, θα δώσουν μικρό διαπραγματευτικό «αέρα» στη νέα κυβέρνηση, ώστε να ελαστικοποιηθούν οι όροι δανειοδότησης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατορθώσει να μείνει κοντά στο στόχο. Σε αυτό το σενάριο, μια νέα διάσωση θα ήταν πιθανή (αλλά θα εξαρτηθεί από τη σύσταση της νεοεκλεγείσας γερμανικής κυβέρνησης). Ένα νέο PSI πιθανόν να χρειαστεί επίσης.
Πιθανότητες: 40% -45%

Σενάριο 4: Η Ελλάδα χάνει τους στόχους με μεγάλη διαφορά, ενώ οι πιθανότητες ολικής χρεοκοπίας και εξόδου της από το ΟΝΕ να αυξάνονται επικίνδυνα.
Υπό αυτό το σενάριο, το σχέδιο καταρρέει, λόγω αδυναμίας να εκλεγεί κυβέρνηση, ή να περάσουν το σχέδιο λιτότητας. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρχει περαιτέρω διάσωση, αλλά απόλυτη χρεοκοπία. Η Ελλάδα πιθανόν να εγκαταλείψει την ΟΝΕ.
Πιθανότητες: 20% -25%

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112827319

No comments: