29.2.12

Γιόζεφ Άκερμαν: Μυθοπλασία η εθνική πολιτική στη νομισματική ένωση

Κάθε βήμα προς τα πίσω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα κοστίσει πολλαπλάσια από όσο είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση ΕΕ και ευρώ.

 Σε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας Bild για τα εργαλεία που χρειάζεται η Ευρώπη του μέλλοντος ο Γιόζεφ Άκερμαν διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια εποχή κρίσης που πρακτικά οδηγεί τις χώρες που πλήττονται σε σκληρές περικοπές και τις υπόλοιπες όπως η Γερμανία σε επιβάρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται – σημειώνει - για μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Καθώς, μόνο μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να παρέμβει στους διεθνείς κανόνες και να παίξει σημαντικό ρόλο. Μόνες τους οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας δεν έχουν καμία πιθανότητα απέναντι στις ΗΠΑ και Κίνα


Η κρίση χρέους – αναφέρει - κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι οικονομικές εξελίξεις σε μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση αλλά επιφέρει εν μέρει - σοβαρές επιπτώσεις στους εταίρους τους.

Ο κ. Άκερμαν τονίζει πως η ιδέα ότι σε μια νομισματική ένωση θα μπορούσε να παραμείνει η πολιτική εθνική υπόθεση και απαιτείται μόνο ένας χαλαρός συντονισμός, αποδείχτηκε τελικά μυθοπλασία. Προϋπόθεση για τη σταθερότητα του ευρώ και την ευημερία της Ευρώπης στο σύνολό της είναι η σταθερότητα στο επίπεδο όλων των κρατών - μελών.

Γι αυτό χρειαζόμαστε – σημειώνει - μεγαλύτερη αρμονία στις εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικών καθώς και ένα αξιόπιστο όριο δανεισμού. Διακυβερνητικές συμφωνίες, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται αυτόματες, αυστηρές κυρώσεις και στενή επίβλεψη σε υπερεθνικό επίπεδο.


Κρίνει ότι για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να μεταφερθεί επιπλέον εθνική κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προσαρμοστούν αναλόγως τα Συντάγματα των κρατών – μελών. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι μέρος ενός έθνους-κράτους αλλά και μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας.


Θα πρέπει να καταλάβετε- συνεχίζει ο κ. Άκερμαν - ότι κάθε βήμα προς τα πίσω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα κοστίσει ένα πολλαπλάσιο από εκείνο που είναι σήμερα απαραίτητο για τη διατήρηση της ΕΕ και του ευρώ.


Στο πλαίσιο αυτό – καταλήγει - η περαιτέρω μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, δεν είναι άλλη μια θυσία, αλλά κέρδος. Χωρίς την Ευρώπη που θα ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο δεν υφίσταται – ιδιαίτερα για τη Γερμανία - ένα επιτυχημένο μέλλον. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και πολιτισμικά.

http://www.skai.gr/news/finance/article/196074/

______________________________________________

μου φαίνεται απίστευτο να κυριαρχεί στη Γερμανία η τοπική Sun/Espresso...
σίγουρα δε πάνε καλά.. στα μυαλά..

 

 

No comments: