28.2.12

ΕΚΤ: Προσωρινή διακοπή της αποδοχής ελληνικών τίτλων ως εγγύηση

Διακόπτει προσωρινά την αποδοχή ελληνικών ομολογιακών τίτλων ως εγγύηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «Selective Default» (επιλεκτική χρεοκοπία) από τη Standard & Poor's.
Ο οίκος αξιολόγησης αντέδρασε χθες στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, υποβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ως αποτέλεσμα, ουδείς ελληνικός τίτλος χρέους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση προς την ΕΚΤ κατά τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης που διενεργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το μέτρο αυτό θα αρθεί στα μέσα Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
H ΤτΕ θα καλύψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance).
Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού, η ΕΚΤ έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα ύψους 42,9 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ -σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα οποία αφορούν στον μήνα Νοέμβριο- έφθασε τα 73,4 δισ. ευρώ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2143035

No comments: