28.2.12

Με συνταγή ΔΝΤ το νέο φορολογικό

Θα περιλαμβάνει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, φόρο ακινήτων και αύξηση έμμεσων φόρων
Στο πόρισμα του ΔΝΤ θα είναι βασισμένο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο πόρισμα των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων φόρων προκειμένου να καλυφθούν υστερήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% στα κέρδη από την περιουσία. Οι περισσότερες από τις ανωτέρω προτάσεις θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στο σύνολο των φορολογουμένων. Ερχονται σε μια περίοδο που ήδη τα νοικοκυριά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, και με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγω για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον διάλογο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα συμφωνούν σε αρκετές από τις προτάσεις του ΔΝΤ, όχι όμως σε αυτές που προβλέπουν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_25/02/2012_473885

Βασισμένο στο πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο πόρισμα των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων φόρων προκειμένου να καλυφθούν υστερήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% στα κέρδη από την περιουσία. Οι περισσότερες από τις ανωτέρω προτάσεις θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στο σύνολο των φορολογουμένων. Ερχονται σε μια περίοδο που ήδη τα νοικοκυριά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεπεία της οικονομικής κρίσης.
Τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον διάλογο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα συμφωνούν σε αρκετές από τις προτάσεις του ΔΝΤ, όχι όμως σε αυτές που προβλέπουν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα πρέπει προηγουμένως να πάρουν την έγκριση της τρόικας.
Οι προτάσεις του ΔΝΤ που επεξεργάζεται η επιτροπή και το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν τα εξής:
1. Καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, βραχυπρόθεσμα.
2. Αντικατάσταση των κοινωνικών εισφορών που αποδίδονται σε ασφαλιστικά ταμεία (με προορισμό να καλύψουν δαπάνες των Ταμείων για την καταβολή επιδομάτων τέκνων ή στέγης και την πληρωμή παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) με ευρείας βάσης φορολογία εισοδήματος, κατανάλωσης ή ακίνητης περιουσίας.
3. Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.
4. Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του από «μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου».
5. Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.
6. Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στον βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).
7. Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.
8. Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
9. Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
10. Κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.
11. Τεχνική προετοιμασία για την καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος αποτίμησης των ακινήτων σε μαζική κλίμακα.
12. Εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου-υπεραξίας στα ακίνητα.
13. Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Εναλλακτικά, προτείνεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.
14. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
15. Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
16. Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
17. Πιο ισόρροπη κατανομή στη δομή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα με μεγαλύτερη βαρύτητα στους πάγιους φόρους και μικρότερη στους αναλογικούς συντελεστές.
18. Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
19. Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.
20. Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των ομόρρυθμων εταιρειών από το 20% στο 25%.
21. Απλούστευση του προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών τραπεζών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100015_25/02/2012_473870

No comments: