28.3.12

Εξαγωγή φ. αερίου, μέσω Ελλάδας, εξετάζει το Ισραήλ

Την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εξετάζει το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ούζι Λάνταου, μιλώντας σε συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.
«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις», είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Τόνισε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.
Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.
Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157138

No comments: