29.3.12

Σε Επ. Ανταγωνισμού και Εισαγγελέα η Lidl

Αναφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αλυσίδα LIDL κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία, στη διενέργεια έρευνας συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επωνύμων προϊόντων διεθνών εταιριών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) LIDL, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή Φ.Π.Α., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας.

Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς απέστειλε στη LIDL επιστολή, γνωστοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία τιμών και έλαβε σχετική απαντητική επιστολή. Η LIDL μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες του δείγματος, λειτουργεί μόνο το LIDL ως εκπτωτική αλυσίδα μετά και την αποχώρηση του ALDI. Αναφέρει, επίσης, το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς το υψηλό κόστος να επηρέαζε ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από την Γαλλία και την Ιταλία.

Τα σχετικά στοιχεία με την ανάλυσή τους διαβίβασε με αναφορά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης, τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου". 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/689187/Article.aspx

_____________________________________________

τα LIDL κάνουν ακριβώς αυτό που κάνει και κάθε πωλητής στη λαϊκή αγορά, κάθε βενζινάς και γενικά κάθε έμπορος που σέβεται τον εαυτό του όταν επιχειρεί στην Ελλάδα (των προβάτων):

1. αγοράζουν πιο φθηνά απ' όλους, και
2. πουλάνε πιο φθηνά απ' όλους, και
3. έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους απ' όλους

εάν ρωτάτε πως γίνεται ρωτήστε έναν λαϊκατζή και θα σας πει:
αγοράζουν πιο φθηνά απ' όλους

σημειώνω: δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για τα lidl και πχ πόσα κέρδη ή τζίρο έχουν, διότι είναι Ο.Ε.
ναι ναι ναι αυτοί είναι Ο.Ε.
βέβαια το κάνουν πανευρωπαϊκά, όχι μόνο στην Ελλάδα, ακριβώς για να μην έχει τα στοιχεία του ανταγωνισμός


4 comments:

kappa_greco said...

νομίζω ότι είναι επε και όχι επε

kappa_greco said...

* οε

geokalp said...

είναι ΟΕ με διαχειριστή/μέτοχο ΑΕ ή ΕΠΕ

geokalp said...

ΕΠΕ όπου φαίνονται μόνο τα κέρδη που φέρνει η ΟΕ αλλά όχι πχ τζίροι κλπ