28.3.12

Κρυφοί κίνδυνοι στους ισολογισμούς της ΕΚΤ

Οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν δανειστεί ρευστότητα 600 δισ.
Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατρέχει τον κίνδυνο να επωμισθεί τεράστιες απώλειες εάν επιβεβαιωθούν απαισιόδοξα σενάρια για άτακτη χρεοκοπία κράτους-μέλους της Ευρωζώνης ή ακόμη χειρότερα διάλυση της υφιστάμενης νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel International, o πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν, μίλησε για «απαιτήσεις» 600 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς της ΕΚΤ που αφορούν και την Bundesbank και μπορεί να την εκθέσουν σε πρωτοφανείς ζημιές. Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από τον ευρωσκεπτικιστή Πίτερ Γκόβελερ, κοινοβουλευτικό μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία, συμμαχικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τήρησε, ωστόσο, καθησυχαστική στάση. Χαρακτήρισε την αυξημένη έκθεση των ισολογισμών της ΕΚΤ σε ένα αμφίρροπο τραπεζικό σύστημα ως «σύμπτωμα της κρίσης». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο υποστήριξαν ότι αυτές οι «κρυφές απαιτήσεις» δεν θα αναιρεθούν στην περίπτωση που ένα κράτος-μέλος από τους «17» αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και υιοθετήσει νέο νόμισμα, ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει αρκετά την τελευταία διετία για την Ελλάδα. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι καλυμμένες με εγγυήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Το κύρος, όμως, αυτών των εγγυήσεων έχει υποβαθμιστεί αρκετά υπό την πίεση της κρίσης. Την τελευταία διετία, η ΕΚΤ μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας, όπως αυτή που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.
Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκεται το σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών Target 2, «αποστολή» του οποίου είναι να διαφυλάσσει την ομαλή λειτουργία του ευρύτερου τραπεζικού τομέα χωρίς να υπάρχει «κενό» ρευστότητας στην εκτέλεση των διατραπεζικών συναλλαγών. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα του κόσμου στην εκκαθάριση συναλλαγών. Από το 2007, όταν το Target 2 αντικατέστησε το Target 1, οι συνολικές υποχρεώσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, δηλαδή των πλέον αδύναμων κρατών-μελών στη διετή και συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης, έχουν συσσωρευτεί στα 600 δισ. ευρώ. Οι αντίστοιχες απαιτήσεις της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υπολογίζονται στα 500 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σιν φοβάται ότι εάν καταρρεύσει όλη η Ευρωζώνη, κάτι το οποίο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Fitch, τότε η Bundesbank κινδυνεύει να χάσει 500 δισ. ευρώ εφόσον δεν θα έχουν καμία αξία οι εγγυήσεις που θα έχουν εκχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες των αδύναμων κρατών-μελών στην ΕΚΤ. H γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Bundesbank δεν θα διαγραφούν, αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν εάν, για παράδειγμα, η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη. Οι μεμονωμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από το Target 2 εκτιμώνται στα 108 δισ. ευρώ, με κίνδυνο η Bundesbank να επωμίζονταν απώλειες 30 δισ. εάν επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για τη χώρα.
Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή Πορτογαλία «πάσχουν» από χρόνια εμπορικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα να στηρίζονται σε κεφάλαια του εξωτερικού για να χρηματοδοτήσουν εισαγωγές από την Ολλανδία ή τη Γερμανία, αναφέρει το Spiegel International. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι τράπεζες των χωρών αυτών έπρεπε να παρέχουν πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σε περιβάλλον που είχαν παγώσει οι εισροές κεφαλαίων, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας.
Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είχε εξανεμιστεί με αποτέλεσμα το διατραπεζικό σύστημα Target 2 να αποτελεί καταφύγιο ρευστότητας για τις κεντρικές τράπεζες όλων των αδύναμων κρατών-μελών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/03/2012_477086

No comments: