17.2.13

Η Γαλλία πρέπει να τηρήσει το 2013 το στόχο για το έλλειμμα λέει ο Γ.Άσμουσεν

Είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να διατηρήσει η Γαλλία για το 2013 το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρώντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα πρέπει να λειτουργούν ως παραδείγματα.

Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι φωνές στο Παρίσι ότι αυτό είναι αδύνατο. Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, δηλώνει ότι η «δυσμενής» οικονομική συγκυρία κάνει «εξαιρετικά δύσκολο» το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις αυτές και την αναγνώριση για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, την Τετάρτη το βράδυ, ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, ο κ. Ασμουσεν τονίζει ότι «προσωπικά πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% φέτος».

«Ως πυρήνας της νομισματικής ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα της», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να δράσουν με υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Εκτίμησε επίσης ότι αν η Γαλλία δεν καταφέρει να μειώσει επαρκώς το έλλειμμά της, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν η οικονομική κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί με απροσδόκητο τρόπο».

Προς το παρόν πάντως ο κ. Ασμουσεν μάλλον βλέπει «σημάδια ότι τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα» μετά από ένα κακό τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας την δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ασμουσεν είπε ότι το νομισματικό ίδρυμα της Φρανκφούρτης δεν θέτει στόχους για την ισοτιμία των νομισμάτων, αλλά παρακολουθεί «προσεκτικά» την εξέλιξη της αγοράς συναλλάγματος, ενώ οι πλούσιες και οι αναδυόμενες χώρες της G20 πρέπει να ασχοληθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μόσχα με το θέμα αυτό.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231235524

No comments: