18.2.13

Αλήθειες και μύθοι για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις «ισοδύναμες» χώρες

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μελέτη που διενεργήθηκε με βάση συγκριτικά στοιχεία
Του Λεωνιδα Στεργιου
Είναι τελικά ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ υψηλός;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τη γνωστή παρέμβαση Μέργου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον μέσο μισθό, το επίπεδο τιμών, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν γίνει αυτό, τότε ο κατώτατος μισθός που δικαιολογούν τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας πρέπει να είναι στα 640 ευρώ και όχι στα 586 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικής ακαδημαϊκής μελέτης.
Είναι λάθος να υπολογίζουμε τον «σωστό» κατώτατο μισθό με βάση το επίπεδο που ήταν πριν ή ακόμα χειρότερα με το επίπεδο των κατώτατων μισθών που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και του ίδιου μεγέθους ή ανταγωνιστικές με την Ελλάδα. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τον προσδιορισμό του «δίκαιου» κατώτατου μισθού. Ο καθηγητής επικαλείται την οικονομική θεωρία:
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται θετικά με τον μέσο μισθό, το επίπεδο τιμών (αποπληθωριστή ΑΕΠ), την παραγωγικότητα εργασίας και την ανταγωνιστικότητα τιμών της ελληνικής οικονομίας. Αν όλα αυτά ληφθούν υπόψη σε ένα ειδικό οικονομετρικό μοντέλο, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ή του ύψους ή του βάθους. Πριν από τις μειώσεις των μισθών λόγω εφαρμογής του Μνημονίου, οι κατώτατες αποδοχές ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι δικαιολογούσαν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Τώρα, ο βασικός μισθός των 586 ευρώ (πόσω μάλλον των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών) είναι υπερβολικά μικρός, με βάση το ίδιο κριτήριο. Συγκεκριμένα, ο μισθός αυτός βάσει της οικονομικής θεωρίας προσδιορίζεται στα 640 ευρώ (και για την ακρίβεια στα 640,5 ευρώ τον μήνα), δηλαδή κατά περίπου 10% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Αν κάνουμε χρήση της ιστορικής βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ για να αποτιμήσουμε το επίπεδο του μέσου μισθού που ακολουθεί τις μεταβολές των παραπάνω παραγόντων από το 1970 έως σήμερα, τότε προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον, ο κατώτατος μισθός βρέθηκε, τη δεκαετία του 1970, μέχρι και 9% κάτω από τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας κυρίως λόγω της διπλής κρίσης πετρελαίου.
Δεύτερον, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε αδικαιολόγητα μέχρι και 10% -κυρίως από τις αρχές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τότε πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις μισθών που ήταν υπεράνω των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.
Τρίτον, ο κατώτατος μισθός κινήθηκε σε επίπεδα που συμβαδίζουν με τις δυνατότητες της οικονομίας μέχρι τις αρχές του 2000, κυρίως λόγω των προσπαθειών που έγιναν με στόχο τη σύγκριση και την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τέταρτον, οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2002 μέχρι το 2010 προχώρησαν στις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών (περίπου 15%) που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, με εξαίρεση εκείνη που έγινε τη διετία 1981-1982 (σχεδόν 20%).
Πέμπτον, ο κατώτατος μισθός έφτασε πάλι να υπερβαίνει μέχρι και 9% τις δυνατότητες της οικονομίας το 2010, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα προσέφυγε στη στήριξη της τρόικας.
Εκτοτε, ο κατώτατος μισθός διορθώνεται (καθοδικά) με βίαιο τρόπο. Σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο 9,3% κάτω από τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντί περαιτέρω μείωσης, θα έπρεπε να μιλάμε για αύξηση από τα 586 ευρώ στα 640,5 ευρώ», σημειώνει ο καθηγητής Μήλας. «Ο σημερινός τρέχων κατώτατος μισθός είναι άδικα χαμηλός και συνεπώς ούτε τροφοδοτεί την ανεργία ούτε επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» καταλήγει ο ίδιος.
Γιατί η σύγκριση με άλλες χώρες είναι λάθος; Διότι ο βασικός μισθός των 1.500 ευρώ μπορεί να είναι χαμηλός για την ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας (του Μνημονίου) και υπερβολικά υψηλός για του Βελγίου (εκτός Μνημονίου). Οπως εξηγεί ο κ. Μήλας, «η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με την οικονομική κατάσταση της ίδιας χώρας. Επειδή, όμως, πολλοί επιμένουν σε ανούσιες συγκρίσεις, αναφέρουμε ότι ο κατώτατος μισθός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία βρίσκεται στο 35% του μέσου μισθού, ενώ ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία αντιστοιχεί στο 39% του μέσου μισθού της χώρας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/02/2013_511622

 
Ξανά στη «μέγγενη» οι μισθοί


Στη «μέγγενη» της εφαρμογής του μνημονίου τίθενται εκ νέου οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, όπως και οι «διευκρινίσεις» του αντιπροέδρου και επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρεν, κατ' ουσίαν άνοιξαν το θέμα των αμοιβών στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας μια μακρά περίοδο - άνω του έτους - δραματικών αλλαγών και πιέσεων των κατώτατων αλλά και των κλαδικών μισθών.

Ο κ. Μέργος - σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο - δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη μείωσή του κατά 22% από τον Φεβρουάριο του 2012. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, οδηγώντας την κυβέρνηση σε διαψεύσεις προθέσεων για περαιτέρω μειώσεις των κατώτατων αμοιβών.

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Κ. Πουπάκης και Ν. Χουντής) αναφέρθηκε στη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το ύψος των κατώτατων αμοιβών. Πλέον θα προσδιορίζεται με κυβερνητική απόφαση, αντί των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Η χώρα μας υποχρεούται να εφαρμόσει το νέο σύστημα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών ως τις αρχές Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) ως το 2014.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Το μνημόνιο ζητεί από τη χώρα μας να προσαρμόσει τις αμοιβές στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.         

Την ίδια στιγμή σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι μισθοί 42 κλάδων παραγωγής, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 14 Φεβρουαρίου και η μετενέργειά τους ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου. Αν ως την ημερομηνία αυτή δεν ανανεωθούν οι κλαδικές συμβάσεις, τότε 600.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να υποστούν μειώσεις των κλαδικών αμοιβών τους, ως τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού, καθώς θα υποχρεωθούν να συνομολογήσουν μειώσεις μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ενδεικτική αυτού είναι η δήλωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Πουπάκη, ο οποίος εξηγεί πώς ο κατώτατος μισθός μετενεργεί σε μια σειρά επιδόματα αλλά και κλαδικές συμβάσεις.

Ο κ. Πουπάκης σημειώνει: «Το ζήτημα του κατώτατου μισθού και αυτό της θέσπισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - που ισχύει στα 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ - είναι κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτό γιατί ο βασικός μισθός συνιστά τη βάση υπολογισμού όλων των επιδομάτων, ενώ - δυστυχώς - ενδέχεται  να αποτελέσει την "τελική αμοιβή" για επιπλέον 600.000 εργαζομένους μετά την πάροδο της τρίμηνης μετενέργειας των 42 κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων που έληξαν ή λήγουν στις 14 Φεβρουαρίου».

Οδηγούμαστε σε πλήρη ανατροπή, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «με τη λήξη των συμβάσεων μπαίνουμε σε μια φάση βίαιης και γενικευμένης αναδιάρθρωσης του συστήματος μισθών στην Ελλάδα, που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη». Και προσθέτει: «Οι αλλαγές αυτές δεν θα αφορούν μόνο τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυτούς του στενού Δημοσίου και των ΔΕΚΟ».    
Νέος μηχανισμός για τον κατώτατο
Κόβεται το επίδομα γάμου τον Απρίλιο για όσους αμείβονται σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ

Ως το τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, ενώ από 1ης Απριλίου παύει να ισχύει το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται σύμφωνα με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν κατόπιν διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ με το νέο καθεστώς καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του θα έχει η κυβέρνηση.

Θα προηγείται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα αξιολογούνται μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, της ανεργίας κ.ά.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης ετοιμάζει το νομοσχέδιο με τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και αναμένεται να το ανακοινώσει εντός του Μαρτίου.

Στο μεταξύ με μειώσεις ως και 30% των κλαδικών αμοιβών τους κινδυνεύουν 600.000 εργαζόμενοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Ηδη έχει ξεκινήσει η τρίμηνη «προθεσμία» της μετενέργειας και όπου δεν υπογραφεί νέα σύμβαση είναι πολύ πιθανόν οι μειώσεις μισθών να φθάσουν ως 30%.

Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς, ακόμη και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας αυτή δεν δεσμεύει τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης η οποία υπέγραψε τη σύμβαση.

Ετσι στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να περιορίσουν τους μισθούς μέχρι τα επίπεδα των κατώτατων αμοιβών (δηλαδή στα 586 ευρώ).

Οι τράπεζες
Πρώτες οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΤΟΕ και προχωρούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Μάλιστα η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών προσδιορίστηκε άμεσα, για τις 25 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το τρίμηνο της μετενέργειας, ως τις 14 Μαΐου, με στόχο να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.

Ωστόσο ασαφές παραμένει το περιεχόμενο των αιτημάτων που θα τεθούν από κάθε πλευρά προκειμένου να υπογραφεί η νέα σύμβαση. Οι τράπεζες πιθανότατα θα ζητήσουν μείωση κλαδικών μισθών, προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις υπαλλήλων, ενώ η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι ήδη έχουν συντελεστεί μειώσεις 20% «μέσω των περικοπών επιδομάτων».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Στ. Κούκος εκφράζει την ικανοποίησή του για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα (υπογραφή της σύμβασης) θα είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Τέλος, το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τράπεζες και ΟΤΟΕ είναι το πλεονάζον προσωπικό που προκύπτει στα πιστωτικά ιδρύματα μετά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Η Ομοσπονδία επιμένει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι απολύσεις και να αναζητηθούν λύσεις μέσω των συνταξιοδοτήσεων και των εθελουσίων εξόδων. Ηδη σε σχέση με το 2009 οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 8.000 άτομα (από 63.500 σε 55.500 το 2013), ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 2.000 υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας.


Οι απώλειες του 2012    
Περίπου 412.000 άτομα υπέστησαν μειώσεις το 2012, είτε με νέες συμβάσεις είτε με περικοπή των ωρών και των ημερών εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκεκριμένα:

1. Επιχειρησιακές συμβάσεις υπέγραψαν 91.020 εργαζόμενοι σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών κατά μέσον όρο ήταν 19,2%.

2. Νέες ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν 244.972 εργαζόμενοι σε 68.306 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις έφθασαν (μέσος όρος) το 22,1%.

Μειώσεις μισθών με τη μετατροπή των όρων απασχόλησης υπέστησαν 76.000 άτομα. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετετράπησαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική ή εκ περιτροπής εργασία).

Σημειώνεται ότι το 44% των νέων προσλήψεων αφορά ευέλικτες μορφές απασχόλησης και περιορίζεται διαρκώς ο αριθμός όσων απασχολούνται με  οκτάωρο.

Εκτός ελέγχου είναι και η λεγόμενη «μαύρη εργασία». Το 2012 εκτινάχθηκε στο ποσοστό-ρεκόρ του 36,2% (από 25% το 2010). Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 19.083 επιχειρήσεις που απασχολούσαν συνολικά 60.796 άτομα. Από το σύνολο των εργαζομένων 22.006 ήταν ανασφάλιστοι.           

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=498657Η κυβέρνηση αντί να βάζει τον πήχη ψηλά, κατά τα πρότυπα της Ιαπωνίας που ζητάει αυξήσεις μισθών δίνει μάχη με τον εαυτό της,  τοποθετώντας τον πήχη χαμηλά.
Το ατόπημα Μέργου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κατά την άποψη καλά ενημερωμένων πηγών δεν ήταν κατ΄ ουσία ατόπημα.

Ήταν μια δήθεν γκάφα ώστε να προϊδεάσουν την κοινωνία.
To σχέδιο απλό να μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων.
Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα για ηλικίες άνω των 25 ετών είναι 586 ευρώ.
Ξεπερνώντας βασικά επιχειρήματα αν μπορεί να ζήσει κανείς με 586 ευρώ όταν δεν έχει υπάρξει και αντίστοιχη εσωτερική υποτίμηση προϊόντων και υπηρεσιών, αποδεικνύεται όπως άμεσα τόνισε ο επίτροπος Rehn ότι από το 2014 θα εξεταστεί και θα επαναξιολογηθεί ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα.
Δηλαδή το αργότερο 10 μήνες από τώρα θα υπάρξει μείωση του κατώτερου μισθού.
Ο Μέργος κατά τα άλλα αξιόλογος πανεπιστημιακός δεν θα πρέπει να λησμονεί ότι είναι διορισμένος και κατέχει πολιτική θέση.
Ο κ Μέργος θα μπορούσε να πει ότι εφόσον λαμβάνει 5500 ευρώ μηνιαίως από την θέση του Γενικού Γραμματέα στον ΥΠΟΙΚ και εφόσον λαμβάνει 2.500 ευρώ μηνιαίως στο ΤΧΣ δηλαδή 8.000 ευρώ μηνιαίως – πλην των όποιων εσόδων μπορεί να έχει από το Πανεπιστήμιο  - μειώνει τις αποδοχές τους 80% ή 90% για να δώσει το καλό παράδειγμα.
Ο Μέργος για να μην προσωποποιούμε την γενική σαθρή κατάσταση λειτούργησε σαν κλασσικός έλληνας. Να πληρώσουν όλοι οι άλλοι πλην ημών.
Θα πείτε είναι λαϊκισμός να προβάλλουμε τέτοια επιχειρήματα.
Ωστόσο δεν είναι λαϊκισμός το ευρύτερο σχέδιο να επιβληθούν κατώτεροι μισθοί τύπου Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.
Η Ελλάδα αντί να θέτει υψηλούς στόχους, οραματίζεται την εξαθλίωση.
Προτρέπουμε λοιπόν όποιος είναι τόσο έξυπνος ας ξεκινήσει να ζήσει με 380 ευρώ τύπου Αλβανίας και αν τα καταφέρει τότε σημαίνει ότι όλοι μπορούν.
Η Ελλάδα ακολουθεί ένα πείραμα, πιστεύοντας ότι αν μειώσει τους μισθούς, το κόστος εργασίας θα υπάρξει ανάπτυξη.
Δυστυχώς όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θα διαψευσθούν και την αποτυχία τους θα την πληρώσει για μια ακόμη φορά η κοινωνία.

Οι βασικοί μισθοί στα Βαλκάνια

Αλβανία- 380 ευρώ
Σκόπια- 380 ευρώ
Βουλγαρία- 390 ευρώ
Βοσνία/Ερζεγοβίνη- 450 ευρώ
Ρουμανία- 480 ευρώ
Μαυροβούνιο – 530 ευρώ
Κροατία- 800 ευρώ
Σλοβενία- 1.000 ευρώ.


http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/78639-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%AE-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%E2%80%93-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-8000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%82

No comments: