1.2.13

Σκοτσέζικο ντους για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Βερολίνο

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τα μέτρα της κυβέρνησης. Όμως οι απεργίες, που ξεσπάνε συχνά, είναι κομματικά κατευθυνόμενες. Και οι συνδικαλιστές που είναι επικεφαλής τους προκαλούν τη μήνη της κοινής γνώμης.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη στο Βερολίνο πηγή του ΠαΣοΚ στο περιθώριο των συνομιλιών του Ευάγγελου Βενιζέλου με εκπροσώπους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD και των Πράσινων. «Η συμμετοχή στις απεργίες είναι μικρή» πρόσθεσε. «Οι άνεργοι πάντως δεν απεργούν, ούτε οι επιχειρηματίες».
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν φυσικά και στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ,  τον πρόεδρο του ίδιου κόμματος Σίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Πράσινων Γιούργκεν Τριτίν.  Παρόμοια θέματα συζητήθηκαν και σε κλειστή εκδήλωση του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, στην οποία συμμετείχαν, δίπλα σε οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
«Τους ενημέρωσε για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η άνοδος του φασισμού» είπε η πηγή. «Παράλληλα τους κάλεσε να υποκινήσουν τους γερμανούς επενδυτές να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα».
Αν κρίνει πάντως κανείς από τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συνομιλίες, ο κ.Βενιζέλος ήταν ικανοποιημένος για τις θέσεις των συνομιλητών του απέναντι στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα από τη δήλωση του κ.Στάινμπρουκ, ότι θεωρεί πλέον δεδομένη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ανήσυχος, αντίθετα, φαινόταν από την ένταση με την οποία απέκρουαν οι ίδιοι την παροχή βοήθειας στην Κύπρο. «Η άρνηση αυτή πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τους ενδοιασμούς που δείχνει η γερμανική κυβέρνηση στο ίδιο θέμα» είπε η πηγή. Κι αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt», οι Σοσιαλδημοκράτες σκλήρυναν θεαματικά τις τελευταίες μέρες τη στάση τους στο θέμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Κι αυτό  επειδή ξέρουν, ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών τάσσονται επίσης κατά της δανειακής βοήθειας. Τυχόν «όχι» τους στη σχετική ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή θα μπορούσε λοιπόν να οδηγήσει στην καταψήφιση μιας κυβερνητικής πρότασης για βοήθεια - με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλοι παρατηρητές υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η σκλήρυνση έχει μόνο τη σημασία τακτικού ελιγμού - οι Σοσιαλδημοκράτες, λένε, θα πουν τελικά «ναι», αφού όμως έχουν εκμαιεύσει προηγουμένως την υπόσχεση της καγκελάριου, ότι θα επιβάλει πολύ πιο αυστηρούς όρους για την τήρηση της δανειακής συμφωνίας, από εκείνους που συζητούνται σήμερα.
Σύμφωνα με την πηγή, ο κ.Στάινμπρουκ θα ανταποδώσει την επίσκεψη του κ.Βενιζέλου με την έλευσή του στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου. Στο πρόγραμμά του, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο, αν ο κ.Στάινμπρουκ θα συμμετάσχει και στο συνέδριο του ΠαΣοΚ τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αθήνα. Στην έναρξη του συνεδρίου θα μιλήσει, ως συνήθως, και εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Δηλαδή, ο πρόεδρος της Γιώργος Παπανδρέου;» ρωτήθηκε η πηγή. «Όχι» ήταν η απάντηση. «Ο Παπανδρέου θα μιλήσει ως σύνεδρος. Ως πρόεδρος της Διεθνούς δεν είθισται να μιλά στην Ελλάδα».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=495975

No comments: