18.2.13

«Κόκκινος συναγερμός» στο Μαξίμου

Με τα έσοδα να πέφτουν και την έκρηξη της ανεργίας, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερο χρόνο από τους εταίρους

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάθε μέρα που περνάει εδραιώνεται η εκτίμηση ότι η υστέρηση εσόδων που κατεγράφη τον Ιανουάριο δεν είναι συγκυριακή, αλλά αποτελεί τάση που μπορεί να οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε σημαντικές αποκλίσεις τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξ άλλου, πτώση της τάξης του 15%, έχει διαπιστωθεί και στις εισροές των ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο κ. Γ. Στουρνάρας είναι αποφασισμένοι να ενεργοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι αποκλίσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές.
Παράλληλα, όμως, προετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας της Αθήνας έναντι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καθώς αντιλαμβάνονται πλήρως ότι από την παρούσα Βουλή δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν τυχόν νέα μέτρα και η κυβέρνηση, ως εκ τούτου, θα οδηγηθεί σε πτώση. Επί της ουσίας στόχος της κυβέρνησης είναι, στον κατάλληλο χρόνο και αφού η ελληνική πλευρά συνεχίσει να δίνει δείγματα γραφής ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, να ζητηθεί από τους εταίρους «περισσότερος χρόνος» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εξέλιξη που συνεπάγεται, εκ των πραγμάτων, ή νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή «κούρεμα» του επίσημου χρέους. Εξ άλλου, η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα μπορεί να επικαλεστεί τις επιπτώσεις της αναμενόμενης βαθιάς ύφεσης, αφού με επιμονή της τρόικας το νέο πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, με μέτρα ύψους 9,2 δισ. να λαμβάνονται εντός του 2013.
Ομως, ακριβώς η ανάγκη η κυβέρνηση να εμφανιστεί συνεπής στις λοιπές δεσμεύσεις της, αλλά και το βαρύ πολιτικό κλίμα που δημιουργούν οι επιπτώσεις της κρίσης, η έκρηξη της ανεργίας και τα «φάλτσα» κυβερνητικών στελεχών ανοίγουν για τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και, ειδικότερα, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του μήνα. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε προχθές μόνον την τοποθέτηση ενός υφυπουργού στο Ανάπτυξης, για το ΕΣΠΑ.
Εξ άλλου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος φέρεται να έχει αποφασίσει οριστικά να αναβαθμίσει, μετά το συνέδριο, την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών. Ενώ παράλληλα και ο κ. Φ. Κουβέλης, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν αρνητικός στην προοπτική των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, φέρεται πλέον ανοιχτός στη συγκεκριμένη προοπτική και έτοιμος, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να «συμμετάσχει» στη σχετική συζήτηση με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις επιδόσεις συγκεκριμένων υπουργών και δεν είναι τυχαίο ότι προγραμματίζει επισκέψεις σε όλα τα υπουργεία, ενώ ο κυβερνητικός βηματισμός θα απασχολήσει και την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνοι υπουργοί των οποίων οι μετοχές βρίσκονται στο «λίμιτ απ» στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας. Αντιθέτως, προβληματισμός υπάρχει για μια σειρά άλλα υπουργεία, μεταξύ των οποίων:
–Το υπουργείο Υγείας, με ενδεικτική την κίνηση του πρωθυπουργού να προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους κ. Ανδρ. Λυκουρέτζο και Μ. Σαλμά για την επιστροφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ.
–Το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον κ. Λιβιεράτο, όπου επίσης γίνεται λόγος για καθυστερήσεις.
–Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κυρίως για πολιτικούς λόγους, καθώς ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τους «γαλάζιους» βουλευτές.
–Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς ακόμη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχέδιο «κινητικότητας» 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που έχει εκπονήσει ο κ. Αντ. Μανιτάκης θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.
Παράλληλα, σε περίπτωση ανασχηματισμού σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα «σπάσει» το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το βάρος που έχει επωμιστεί ο κ. Κ. Χατζηδάκης θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον ανασχηματισμό δεν έχουν ληφθεί για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να δημιουργήσει περιπλοκές στον κ. Βενιζέλο ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος και το εύρος συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα του συνεδρίου και ο κ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ότι προκαταλαμβάνει το κόμμα του αναβαθμίζοντας με πολιτικά στελέχη την παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο.
Δεύτερον, διότι υπάρχουν και εισηγήσεις κατά του ανασχηματισμού. Το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται κατά των άμεσων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται να έχει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εικόνα του κ. Σαμαρά παραμένει ισχυρή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/02/2013_511693

____________________________________________

αυτά τα έλεγαν άνθρωποι, όπως εδώ, πριν μέρες ή  εβδομάδες...
όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο

 

No comments: