6.3.13

Επιμήκυνση του δανεισμού Ιρλανδίας και Πορτογαλίας συμφώνησε το Ecofin

Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις αγορές, εκτιμά η Ευρωζώνη
Reuters
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ζήτησαν χθες από την τρόικα να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την αποπληρωμή των δανείων τους. Ο επίτροπος Ολι Ρεν προειδοποίησε ότι «η συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική κατάσταση της αγοράς καθιστά απαραίτητο και οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος», ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Απρίλιο.
«Συζητήσαμε το κατά πόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα είναι έτοιμοι κατ’ αρχήν να εξετάσουν μια προσαρμογή των ημερομηνιών λήξης για τα διεθνή δάνεια προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προκειμένου να χαλαρώσουν οι διορίες αποπληρωμής του χρέους των δύο χωρών», ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν, καλώντας παράλληλα την τρόικα να επεξεργαστεί τις καλύτερες επιλογές για τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δανειοδότησής τους.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξήραν το Δουβλίνο και τη Λισσαβώνα για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων. Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, ελπίζει να της χορηγηθεί διορία 15 χρόνων για να αποπληρώσει τα διεθνή δάνειά της.
Υφεση Κι όλα αυτά, ενώ το οικονομικό χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης διευρύνθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η Ζώνη του Ευρώ εισέρχεται σε παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς εκτιμούν περιορισμένη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.
Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης προβλέπει και ο σύνθετος δείκτης προμηθειών σε μεταποίηση και υπηρεσίες (PMI) που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία Markit. Ο ιδιωτικός τομέας (μεταποίηση, υπηρεσίες) σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία εξακολούθησε να βυθίζεται τον περασμένο μήνα, ενώ το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καταγράφηκε στο ευρύτερο σημείο του από το 1999 που διενεργείται η δημοσκόπηση PMI. Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 47,9 τον Φεβρουάριο, αισθητά χαμηλότερα από το 48,6 του Ιανουαρίου, αφού κάθε τιμή κάτω από το 50 δείχνει ύφεση της οικονομίας. Ο δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε από το 48,6 τον Ιανουάριο στο 47,9. «Η πτώση του σύνθετου δείκτη PMI για την Ευρωζώνη αποτέλεσε απογοήτευση, αλλά η οικονομία αναμένεται να καταγράψει πολύ μικρότερη ύφεση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την πτώση 0,6% που καταγράφηκε το δ΄ τρίμηνο του 2012. Ο δείκτης PMI υποδηλώνει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με ύφεση στην Ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ στην Ευρωζώνη «φουντώνει» η συζήτηση για τον ρυθμό επιβολής της λιτότητας με τους μεγάλους χαμένους, δηλαδή Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη να πιέζουν όλο και περισσότερο Βρυξέλλες και Βερολίνο για χαλάρωση της λιτότητας.
Οι δυσοίωνες προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης φάνηκαν χθες και στις δηλώσεις των επικεφαλής αυτοκινητοβιομηχανιών όπως οι Φορντ, Φίατ, Ντέιμλερ και Ρενό, οι οποίοι προέβλεψαν από το Σαλόνι της Γενεύης ότι η ζήτηση στην Ευρώπη θα παραμείνει ασθενική τα επόμενα χρόνια. Οι νέες ταξινομήσεις μειώθηκαν το 2012 κατά 8,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο τω τελευταίων 17 ετών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_06/03/2013_513275

No comments: