1.4.09

«Οχι» σε νέα πακέτα στήριξης, λέει η Μέρκελ

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθίσταται, πάντως, σαφής αν συγκρίνει κανείς τις δηλώσεις Ομπάμα με εκείνες της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ίδια εφημερίδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FT μία ημέρα νωρίτερα, η κ. Μέρκελ προειδοποιεί τους ηγέτες των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου να μη δαπανούν υπερβολικά κεφάλαια για την ανάπτυξη καθώς κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια ανάκαμψη που δεν θα είναι βιώσιμη.
Παράλληλα η κ. Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις για περαιτέρω δημόσιες δαπάνες στη Γερμανία στο πλαίσιο κάποιου σχεδίου συντονισμένων μέτρων, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην Κίνα, υπογραμμίζει ότι έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση.
Προσθέτει, άλλωστε, ότι είναι ουσιώδες όχι μόνο να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία αλλά και να διασφαλισθεί ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κρίση. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «η κρίση δημιουργήθηκε όχι επειδή δεν ρίξαμε αρκετό χρήμα στην αγορά, αλλά επειδή προκαλέσαμε οικονομική ανάπτυξη με υπερβολικό χρήμα και δεν ήταν βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος». Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει ήδη λάβει μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, που αντιπροσωπεύουν το 4,7% του ΑΕΠ της για μια περίοδο δύο ετών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/03/2009_309349

ΛΟΓΙΚΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ..

No comments: