1.4.09

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύρεται τώρα σε λύσεις «α λα Fed»

Τα νέα από την Ευρωζώνη ήταν στην κυριολεξία «μαύρα». Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατρακύλησε τον μήνα Μάρτιο (που έληξε χθες) στα επίπεδα ρεκόρ του 0,6%, επί ετησίας βάσεως, από το 1,2% τον Φεβρουάριο. Η δεινή αυτή εξέλιξη αποτελεί στην κυριολεξία ταπείνωση για τον Τρισέ και τους λοιπούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς υποδηλώνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο των αποπληθωριστικών πιέσεων που κυκλώνουν ταχύτατα την Ευρωζώνη.

Τώρα, και αφού σύρθηκαν στην κυριολεξία από τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που έχει διαλύσει το τραπεζικό σύστημα, βυθίζοντας σε βαθιά ύφεση την ευρω-οικονομία, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ καλούνται να χρησιμοποιήσουν ορθόδοξες και «ανορθόδοξες» μεθόδους α λα Fed. Η μελανή κατάσταση των 16 οικονομιών της Ευρωζώνης έχει ήδη προκαλέσει σοκ.

Τώρα, λοιπόν, όλοι ξέρουν! Η ώρα της αλήθειας για την τρόικα -Τρισέ, Γιουνκέρ και Αλμούνια- είναι σκληρή. Η οικονομία της Eυρωζώνης έχει εξασθενήσει βαρύτατα, εκτεθειμένη στους μύριους αποπληθωριστικούς και πιστωτικούς κινδύνους. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει πλήξει χωρίς έλεος τα νοικοκυριά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις «μαύρες» προβλέψεις της Κομισιόν, η ραγδαία επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών θα ρίξει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αν όλα πάνε καλά, σταθεροποιηθούν οι αγορές και οι κυβερνήσεις ρίξουν χωρίς καμία καθυστέρηση πρόσθετα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών και την αντιμετώπιση της ανεργίας, τότε η Ευρωζώνη θα ανακάμψει στο τέλος το 2010!

Αύριο Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό ναδίρ του 1% (από το τρέχον 1,5%), δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999. Ομως, είναι ήδη αργά. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αιμορραγεί παρά τον πακτωλό χρήματος και η κρίση έχει βυθίσει στην απελπισία τους λαούς. H εμπιστοσύνη έχει πλέον κλονιστεί.

Τώρα, η ΕΚΤ σύρεται να εφαρμόσει τις «α λα Fed». Η ίδια η Τράπεζα προχώρησε σε σοκαριστική υποβάθμιση (!!!) των δικών της προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Η οικονομία της Eυρωζώνης έχει εξασθενήσει βαρύτατα και τώρα η ΕΚΤ προβλέπει βαθιά συρρίκνωση της τάξεως του 3,2% για το τρέχον έτος.

Και επειδή η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσω των μηδενικών επιτοκίων έχει εξαντληθεί, έρχεται η σειρά της ΕΚΤ να οδηγηθεί σε μια απόφαση απελπισίας και να υιοθετήσει την πολιτική του quantitative easing. Δεν έχει πλέον άλλα χρονικά περιθώρια αφού ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και ύφεσης είναι μεγαλύτερος και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Οι κεντρικές τράπεζες της ΕΚΤ, οι οποίες μέχρι πρότινος υπήρξαν εξαιρετικά «φοβισμένοι» για τον πληθωρισμό, πλέον βλέπουν ότι έχουν αποτύχει με τη διαδικασία αλλεπάλληλων μειώσεων των επιτοκίων του ευρώ να ανακόψουν τον πληθωρισμό από το να σημειώσει ελεύθερη πτώση.

Ο αποπληθωρισμός, δηλαδή η ετήσια μείωση στις τιμές καταναλωτή, γίνεται όλο και πιθανότερος για το 2009. Ενθυμούμενοι τώρα τα τεκταινόμενα της δεκαετίας του 1930, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία πλέον προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κρίση δεν θα μετατραπεί σε καταστροφή. Κι αυτό επειδή ενδεχόμενος συνδυασμός πτώσης των τιμών και υψηλού επιπέδου μόχλευσης θα αποδειχθεί οικονομικά «θανατηφόρος» καθώς θα δημιουργήσει «δανειακό αποπληθωρισμό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/04/2009_309507

No comments: