31.5.11

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Αύξηση 7,9% κατέγραψαν τα κέρδη 248 εισηγμένων εταιρειών στο α' τρίμηνο

Αύξηση7,9% κατέγραψαν τα κέρδη 248 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο α΄τρίμηνο του 2011 και ανήλθαν στα 444,45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Αν και απέφυγαν τις ζημιές στο σύνολο τους, οι εισηγμένες εταιρίες δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών, καθώς οι κερδοφόρες εταιρείες ανήλθαν σε 111 και οι ζημιογόνες σε 137.

Από τις 111 κερδοφόρες εταιρίες, οι 41 πέτυχαν διεύρυνση κερδών, οι 54 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται και οι 16 επέστρεψαν στην κερδοφορία, μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, από τις 137 ζημιογόνες εταιρίες, στις 60 παρουσιάστηκε διεύρυνση ζημιών και στις 38 περιορίστηκαν. Οι υπόλοιπες 39 επέστρεψαν σε αρνητικό τρίμηνο, μετά από ένα θετικό. Η εικόνα του κύκλου εργασιών, αν και θετική στο σύνολο (+1,6%) έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι και της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου καυσίμων όπου χωρίς αυτόν θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 4,7%. Οι μειώσεις στην δραστηριότητα είναι έντονες και σε διψήφια ποσοστά στις κατασκευές (-15,6%), στις εκδόσεις (-31%) στην ένδυση (-15%), στα είδη ηλεκτρικών (-18,4%) και στα έπιπλα (-43,5%).

Οι πρωταγωνιστές του πρώτου τριμήνου ήταν εταιρείες με κύριο γνώρισμα την εξωστρέφεια και την διατήρηση των περιθωρίων κέρδους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Καρέλιας το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί συνέχεια της καλής περυσινής χρήσης. Σε αυτές τις εταιρίες σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προστεθεί το Ταχ. Ταμιευτήριο, ο όμιλος Βιοχάλκο η Χαλκόρ η Autohellas και ο Νηρέας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Eurodrip, Ικτίνος, Κυριακίδης, Λούλης ΜLS Πληροφορική και Revoil.

Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών -αν και οι συνολικές ζημιές μειώθηκαν, καθώς και όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ και της Κλωστουφαντουργίας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=96813

No comments: