31.5.11

Μοοdy's: Εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα χρεοκοπήσουν και οι ελληνικές τράπεζες

Την πεποίθηση μεγάλης μερίδας αναλυτών και αξιωματούχων που εκτιμούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα σημάνει αυτόματα και τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, συμμερίζεται και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Μοοdy's.
Σε έκθεσή του με ημερομηνία 31/5 ο οίκος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν η χώρα μας οδηγηθεί στη χρεοκοπία, τότε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί στην κατάρρευση, ενώ θα έρθουν στην επιφάνεια νέες ανάγκες για αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών τραπεζών.
Στην εκτίμηση αυτή προχωρά ο οίκος λαμβάνοντας υπόψη τη σύνδεση που καταγράφεται μεταξύ της πορείας των 5ετών CDS της Ελλάδας και των CDS των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. "Από τον Ιανουάριο του 2010, ο συσχετισμός μεταξύ των CDS των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας και των CDS του ελληνικού χρέους έχει ανέλθει στο υψηλό του 92,7%", επισημαίνει η Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμη και μετά τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιθανότητα παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τα CDS συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. "Οι αγορές μεταφράζουν το πρόβλημα της Ελλάδας περισσότερο ως πρόβλημα αφερεγγυότητας, παρά ως πρόβλημα καθαρής έλλειψης ρευστότητας", προσθέτει ο οίκος.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης των ελληνικών προβλημάτων στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζει να είναι περιορισμένος, συνεχίζει ο οίκος, επικαλούμενος την πορεία των CDS των χωρών αυτών.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/17101-%CE%BC%CE%BF%CE%BFdys-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82

No comments: