8.6.11

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για το όριο χρέους από Fitch


Κρίση διακυβέρνησης θα θεωρήσει η Fitch το ενδεχόμενο αποτυχίας αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

“Η στάση πληρωμών από το μεγαλύτερο οφειλέτη και εκδότη του σημαντικότερου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου θα απειλούσε την ακόμα εύθραυστη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρώπης,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, David Riley.

Εάν ένα τέτοιο γεγονός πραγματοποιηθεί θα θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση “AAA” των ΗΠΑ καθώς και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που στηρίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέρει ο οίκος.

Αντίθετα οι αξιολογήσεις των πολιτειών και των δήμων που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μείνουν ανεπηρέαστες.

Η τελευταία φορά που η Fitch έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης την αξιολόγηση των ΗΠΑ ήταν το 1995 λόγω του κινδύνου στάσης πληρωμών σε έντοκα γραμμάτια. Το καθεστώς άρθηκε το επόμενο έτος όταν το Κογκρέσο αύξησε το όριο χρέους. 
 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1213790

No comments: