13.11.11

Ενεση στην πραγματική οικονομία από την πρώτη δόση του νέου πακέτου

Αναμένεται να εκταμιευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ανέρχεται σε 20 δισ.

Μπορεί να μην έχει ληφθεί υπόψη για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και τη «ζωή» της νέας κυβέρνησης, αλλά πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη δράση των επόμενων τριών μηνών, καθώς θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Πρόκειται για την πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, που εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα εκταμιευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει, προβλέπει ότι αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για:
1. Την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους ήταν τον Σεπτέμβριο στα 6,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ, καθώς το Δημόσιο έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών προς προμηθευτές και άλλες επιχορηγήσεις, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ρευστότητα έως ότου εισρεύσουν τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης.
Η αγορά που πλήττεται ούτως ή άλλως από την ύφεση, αντιμετωπίζει τον τελευταίο ενάμιση μήνα και το πρόβλημα της μη πληρωμής από το κράτος. Πρόβλημα που με βάση τις ανάγκες του Δημοσίου, μάλλον δεν θα επιλυθεί πριν εισρεύσουν τα 20 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του νέου πακέτου στήριξης της χώρας.
2. Τη μείωση των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο. Λόγω του κακού σχεδιασμού της εκταμίευσης των δόσεων του υφιστάμενου μηχανισμού, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της 6ης δόσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκαστεί να καταφύγει στην έκδοση εντόκων γραμματίων για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Συνολικά, εκτιμάται ότι το 2011 το ύψος των εντόκων γραμματίων θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να έχει συγκρατηθεί στα 9 δισ. ευρώ. Η μεγάλη έκθεση σε γραμμάτια επιβαρύνει ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες και τη μειωμένη ρευστότητά τους. Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που ουσιαστικά έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των 16 δισ. ευρώ (χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στερώντας επί του πρακτέου κεφάλαια από την πραγματική οικονομία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος των 20 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως πρώτη δόση του νέου πακέτου στην Ελλάδα, θα κατευθυνθούν και στη μείωση των εντόκων γραμματίων.
Για να συμβούν αυτά και να ανασάνει η πραγματική οικονομία, θα πρέπει να συντρέξουν και τρεις βασικές προϋποθέσεις:
– Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης (PSI+), έως τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.
– Να επιτύχει η κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μη χρειάζεται δάνεια για να «κλείνει τρύπες».
– Να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε να εισρέουν στα κρατικά ταμεία τα προβλεπόμενα έσοδα που θα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Για φέτος ο στόχος των εσόδων έχει «περικοπεί» στο 1,7 δισ. ευρώ αντί των 5 δισ. ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Εάν για παράδειγμα υπήρχαν τα 5 δισ. ευρώ, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν τα έντοκα γραμμάτια και δεν θα χρειάζονταν νέες εκδόσεις γραμματίων, όπως αυτή που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη με στόχο να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας. Πλέον, ο στόχος είναι στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα να φθάσουν στα 5 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους να προστεθούν άλλα 6 δισ. ευρώ σε αυτά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_12/11/2011_462542

______________________________________

είναι διάχυτη η αμφιβολία ότι θα μας δώσουν €80δισ τον Φεβρουάριο

No comments: