10.11.11

Πού διαφωνούν Δημόσιο και ιδιώτες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα 30 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης (PSI+), συζητούν αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των ελληνικών αρχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες διεκδικούν να λάβουν εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα προς αντικατάσταση των παλαιών, ενώ οι ελληνικές αρχές προκρίνουν τη λύση της πληρωμής σε μετρητά μέρους των ομολόγων που θα αντικατασταθούν.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου (IIF), κ. Τ. Νταλάρα, δήλωσε χθες ότι θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να υπάρξει συμφωνία και συνέδεσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών με «το νέο τριετές πρόγραμμα που διαμορφώνεται μεταξύ της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ελλάδας». Με δικές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF, κ. Ακερμαν, υποστήριξε πως το ό,τι γίνεται με την Ελλάδα είναι «εξαίρεση» και δεν πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο.
Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι μετά το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως είναι καλύτερα να υπάρξει ένας συνδυασμός μετρητών και νέων ομολόγων για το υπόλοιπο 50%. Δηλαδή, η Ελλάδα φαίνεται ότι προτιμά τα 30 δισ. ευρώ που θα της δοθούν από την Ευρωζώνη να τα χρησιμοποιήσει αποπληρώνοντας το 15% της αξίας των ομολόγων, εκδίδοντας νέους τίτλους για την κάλυψη του εναπομείναντος 35%. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό το νέο χρέος που θα εκδώσει στο πλαίσιο του PSI+, θα είναι μικρότερο.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες φαίνεται πως προκρίνουν μια διαφορετική λύση. Πληροφορίες θέλουν το IIF να επιθυμεί τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα για να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα, να ανέρχονται στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών και τα 30 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα να τα χρησιμοποιήσει για να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), ο οποίος θα εκδώσει εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως, ο κ. Νταλάρα προειδοποίησε χθες ότι «θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να καταλήξουμε σε συμφωνία». Είναι ξεκάθαρο ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι πλέον τόσο σαφές όπως φαινόταν στο τέλος της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε και την ελπίδα του ότι «μπορούμε ακόμη να την εφαρμόσουμε (σ.σ. τη συμφωνία) για το μέλλον της Ελλάδας, γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα για να ελαφρύνουμε το χρέος της Ελλάδας και να σταθεροποιήσουμε την Ευρώπη γενικότερα».
Μάλιστα, συμπλήρωσε πως όσο θα σταθεροποιείται η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση, «μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου, γιατί αυτό είναι το κλειδί», δείχνοντας εμμέσως ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 30 δισ. ευρώ και άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι απώλειες που θα δεχτούν να εγγράψουν από το PSI+ δεν θα ξεπερνούν το 54% στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) των ομολόγων. Με αυτό το δεδομένο για να μειωθεί κατά 50% η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό και η πρόταση που υπάρχει είναι να συνδεθεί με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Οσο καλύτερος είναι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επιτόκιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ακερμαν προειδοποίησε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, σημείωσε πως η συμφωνία για την Ελλάδα αφήνει εκτεθειμένες τις τράπεζες στο ενδεχόμενο νέων τέτοιων συμφωνιών και ότι αποδυναμώνει σημαντικά την αγορά των κρατικών ομολόγων, γι’ αυτό και «πρέπει να είναι μία εξαίρεση».
«Εάν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, τότε ποιος θα θέλει να επενδύσει σε τίτλους με κρατικό κίνδυνο;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Η βεβήλωση μιας τοποθέτησης που μέχρι πρότινος είχε μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_10/11/2011_462228

___________________________________

πρόκειται για το σημαντικότερο θέμα, τα άλλα "απλές οδοντόκρεμες"

No comments: