3.11.11

BNP Paribas: «Τελευταία προσφορά το κούρεμα 50% στην Ελλάδα»

Η ώρα του εθελοντισμού τελείωσε, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το «κούρεμα» 50% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες θα είναι η «τελευταία προσφορά» στην οποία θα συμμετάσχει η τράπεζα.

Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις προ φόρων ύψους 2,26 δισ. ευρώ για την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος, ενώ όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Η τράπεζα προχώρησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε απομείωση 60% στα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Στις 30 Οκτωβρίου είχε στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Προτ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Business BFM, είπε ότι το σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης, με το οποίο οι τράπεζες συναινούν σε «κούρεμα» 50% των ελληνικών τίτλων ήταν η «τελευταία εθελοντική άσκηση» στην οποία μετέχει η BNP Paribas.

«Είναι η τελευταία φορά που συμμετέχουν σε εθελοντική βάση όσον αφορά στην Ελλάδα. Υπάρχει χρόνος για τα πάντα. Η ώρα του εθελοντισμού έχει τελειώσει», επισήμανε.

«Η προσφορά στο τραπέζι της εθελοντικής απομείωσης του μισού ελληνικού χρέους είναι η τελευταία προσφορά που θα κάνουμε από την πλευρά της BNP Paribas», είπε.

Ο κ. Προτ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης. «Η ελληνική πτώχευση είναι ενδεχόμενο διαχειρίσιμο, δυσάρεστο αλλά διαχειρίσιμο», σημείωσε.

Τα κέρδη γ΄τριμήνου μειώθηκαν κατά 72% στα 541 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά προέβλεπε 1,24 δισ. ευρώ. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 7,6% στα 10 δισ. ευρώ.

Η BNP μείωσε την έκθεσή της σε κρατικούς ομόλογα της Ευρωζώνης κατά 20,7% στα 58,6 δισ. ευρώ.

Η γαλλική τράπεζα είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες της Ιταλίας. Στο τρίτο τρίμηνο μείωσε την έκθεση της κατά 8,3 δισ. ευρώ στα 12,2 δισ. ευρώ.

Στα ιρλανδικά ομόλογα μείωσε την έκθεσή της κατά 100 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=428321

_________________________________________

περισσότερο κατανοητή, με το παραπάνω, η στάση του Σαρκο-ζεί

No comments: