16.2.13

Στα 16 δισ. ευρώ τοποθετεί η γερμανική Faz το συνολικό πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Κύπρος - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής

Στα 16 δισ. ευρώ τοποθετείται το συνολικό πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Κύπρος για την ανάταξη της οικονομίας της και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Δημοσίευμα της γερμανικής Faz αποκαλύπτει πως η Κύπρος θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους κοντά στα 16 δισ. ευρώ.
Το δημοσίευμα αυτό έρχεται στο φως της δημοσιότητας καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Οι Κύπριοι προσέρχονται στις κάλπες την προσεχή Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως φαβορί της  εκλογικής αναμέτρησης τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό καθιστώντας ακόμα ρευστό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο κ.Αναστασιάδης (σημειώνεται πως ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει τη στήριξη και του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος) φέρεται να συγκεντρώνει το 45,6% στην πρόθεση ψήφου αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 22,8% τον Σταύρο Μαλά από το ΑΚΕΛ (νυν υπουργός Υγείας) και στην τρίτη θέση με 21,1% τον Γιώργο Λιλλήκα, πρώην υπ.Εξωτερικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ύψος της αποχής, οι αναποφάσιστοι αλλά και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για το νικητή της εκλογικής αναμέτρησης όσο και για το εάν αυτός θα αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Σημειώνεται πως για να αναδειχθεί ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, διαφορετικά θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων την ερχόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου. Πάντως, ο κ.Αναστασιάδης φέρεται – βάσει όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων – να προηγείται με σημαντική διαφορά έναντι των βασικών του αντιπάλων και στους δύο γύρους της εκλογικής αναμέτρησης.
Η φετινή πάντως εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει δύο κύρια χαρακτηριστικά, τα οποία την διαφοροποιούν σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός συνεργάζεται με το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα στον πρώτο γύρο των εκλογών, εξέλιξη που ανοίγει την «πόρτα» της μετεκλογικής κυβερνητικής τους συνεργασίας.
Σημειώνεται πως το 2004, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε στηρίξει στο σχετικό δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν, το οποίο είχε απορρίψει το Δημοκρατικό Κόμμα. Δεύτερο κύριο χαρακτηριστικό είναι πως φέτος οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την επόμενη κυβέρνηση τους, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κομμάτων πρωτίστως για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της τραπεζικής κρίσης  και δευτερευόντως για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Στην επικράτηση του κ.Αναστασιάδη «ποντάρουν» και οι πιστωτές της Κύπρου (Ε.Ε και ΔΝΤ) καθώς θεωρούν ότι θα έχουν απέναντι τους ένα συνομιλητή, με τον οποίο θα έχουν περισσότερα περιθώρια διαπραγματεύσεων σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι π.χ. η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι αποκρατικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς της κυπριακής οικονομίας και βεβαίως τις τράπεζες που αποτελεί το υπαριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας.
Ως εκ τούτου, η εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν παραπέμψει την όποια απόφαση τους για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου για το πέρας των εκλογών. Άλλωστε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο κάνει λόγο για «καινούρια αρχή πάνω από το γκρεμό» είναι χαρακτηριστικό.
Όσον αφορά τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κύπρου, Δ.Χριστόφια, αυτός αναμένεται να  προχωρήσει σε έναν απολογισμό της πενταετούς θητείας του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ.

Παρέμβαση του γερμανικού SPD - Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών

Τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ζητά σε παρέμβασή του - δύο μόλις 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Κύπρο - το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Eιδικότερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης του διεθνούς οίκου.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική «Handelsblatt Online», ο Σνάιτερ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι ακόμη ενήμερο για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο.
«Δεδομένου ότι η έκθεση συζητήθηκε στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παράσχει πληροφορίες στο Κοινοβούλιο», τόνισε.
Ενώ πρόσθεσε ότι για το SPD η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο τελεί υπό προϋποθέσεις.
Όπως ανέφερε, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του κεφαλαίου που βρίσκεται στην Κύπρο για την αποκατάσταση της χώρας, δεν μπορεί να δοθεί βοήθεια από τον ESM.
«Εμείς δεν θα προστατεύσουμε τις καταθέσεις μαύρου χρήματος από Ρώσους στις κυπριακές τράπεζες με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του SPD.

Παρεμβαίνει και το CDU - Nα εξηγήσει η ΕΚΤ ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απορρέουν για το ευρώ από την Κύπρο...

Μετά το SPD, παρεμβαίνει και το CDU στις κυπριακές εξελίξεις. Το CDU ζητά από την ΕΚΤ να αναλύσει διεξοδικώς ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι για το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία που απορρέουν από την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/78897-%CF%83%CF%84%CE%B1-16-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-faz-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82

No comments: