16.2.13

Υφυπουργός για το ΕΣΠΑ ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης

Υφυπουργός που θα παρακολουθεί την πορεία του ΕΣΠΑ ορίζεται ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης. Την πορεία του ΕΣΠΑ, καθώς και του νέου προγράμματος, η χρηματοδότηση του οποίου εξασφαλίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής εξετάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από του υπουργούς του απόλυτο συντονισμό και άρση των αλλολοεπικαλύψεων ώστε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να προχωρήσουν τα προγράμματα. Οπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει εκ νέου τις επισκέψεις του στα υπουργεία για τον καλλίτερο συντονισμό των ενεργειών.
Την παρουσίαση του ΕΣΠΑ στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ο υπουργλός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκης.
Ο κ. Χατζιδάκης μεταξύ άλλων είπε:
«Χωρίς να είναι πανάκεια, η αναπτυξιακή βοήθεια από την Ε.Ε. είναι αναμφίβολα μια ουσιώδης ώθηση στην ελληνική οικονομία. Με τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup, οργανώσαμε την οικονομική μας άμυνα, με ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα. Με τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες και την επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού, υπάρχουν πλέον περισσότερες προϋποθέσεις για να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.

Μαζί με τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής, η χώρα έχει στη διάθεσή της 36 δις. ευρώ περίπου, που θα συνδράμουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Αρκεί τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα. Μαζί δε με τα 8 περίπου δις., που απομένουν να απορροφηθούν από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Αλλά και να συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων».

Σε ότι αφορά το επόμενο ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι «πρέπει να περάσουμε αμέσως από τη διαπραγμάτευση και τις διαπιστώσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή. Έχει γίνει ήδη οργανωτική προετοιμασία, με μελέτες, συνδιασκέψεις και ανταλλαγή απόψεων. Από εδώ και πέρα η διαδικασία αυτή αναβαθμίζεται και επιταχύνεται. Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Όχι απλώς καταθέτοντας τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στις Βρυξέλλες, αλλά δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στην προστιθέμενη αξία των ενεργειών μας. Το νέο ΕΣΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα ακόμα ΕΣΠΑ, αλλά ένα ΕΣΠΑ που θα δείξει ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές : Στην απλότητα των κανόνων διαχείρισης, στην επιλογή δράσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη, στην ικανότητα προώθησης όλων των προγραμμάτων.

Σήμερα προτείνουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών. Ξεκινάμε με ένα αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός. Προχωρούμε με μια Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος. Και φυσικά ομάδες κατάρτισης προγραμμάτων των Υπουργείων και των Περιφερειών. Είναι αυτονόητο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει μια ανοιχτή διαβούλευση, ένας ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.

Η διαδικασία αυτή, θα είναι ενταγμένη στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη μετά- μνημονιακή Ελλάδα που προωθούμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, με τη μελέτη του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ. Η Ελλάδα του ΕΣΠΑ, δεν είναι άλλη από την Ελλάδα εκτός ΕΣΠΑ. Χρειάζεται μια σφαιρική προσέγγιση που δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά θα βασίζεται σε αναπτυξιακές μελέτες διεθνών οίκων που δείχνουν το δρόμο.

Ως προς το ΕΣΠΑ, υφίστανται βέβαια περιορισμοί που τίθενται από την Ε.Ε.. Υπογραμμίζω, ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό. Δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος. Στον επίκεντρο της προσοχής παραμένει φυσικά η παράμετρος κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό μας. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα , ούτε να επιμείνουμε σε λογικές περασμένων δεκαετιών. Είναι κρίσιμο για την ποιότητα των προγραμμάτων, αλλά και για τη γρήγορη έγκρισή τους.

Στα τέλη Μάιου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση φυσικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι. Αν στις Βρυξέλλες δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και στη χώρα μας».
Για την απορροφητικότητα του υφιστάμενου προγράμματος ο κ. Χατζιδάκης είπε ότι «στους 7 περίπου μήνες που πέρασαν από τις εκλογές, η κυβέρνηση μπόρεσε :

  • Να ξεπεραστεί ο μνημονιακός στόχος των απορροφήσεων του 2ου εξαμήνου , ενώ στο 1ο εξάμηνο είχε επιτευχθεί μόνο το 58% του στόχου.
  • Να βρεθεί η απορρόφηση του ελληνικού ΕΣΠΑ 6 μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
  • Να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με ενίσχυση των προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση .
  • Να αποφευχθεί η απώλεια πόρων για την 1η ομάδα ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006.
  • Να απλοποιηθούν διαδικασίες του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα μείωση των υπογραφών κατά 60%.
  • Να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες με την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση των ΜμΕ μέσω τραπεζών.
  • Να απεμπλακούν κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα μπορεί να διαθέσει κεφάλαια κίνησης , ύψους 450 εκατ. Ευρώ.
  • Να προχωρήσουν προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως αυτά για τις ΜμΕ (εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός) ύψους 456 εκατ. ευρώ το ΙCT4Growth (120 εκατ. Ευρώ) και το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας (600 εκατ. Ευρώ).
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Ούτε ότι λύθηκε ως δια μαγείας το πρόβλημα ρευστότητας. Αντιθέτως ο μαραθώνιος συνεχίζεται.

Ο μνημονιακός στόχος απορροφήσεων για το 2013 είναι περίπου 4 δις ευρώ. Υπάρχει βέβαια κατανομή ανά τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε όσα από τα έργα προτεραιότητας είναι προβληματικά. Από την πλευρά μας για αυτά τα έργα έχουν τοποθετηθεί project managers. Χρειάζεται όμως η συνεργασία όλων. Η συνεργασία όλων απαιτείται για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006 (β’φάση). Το ίδιο και για την απένταξη ‘κοιμώμενων’ έργων. Σε αυτό δεν θα υπάρξουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί. Πρέπει οι λίστες των προγραμμάτων να ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικές υπερδεσμεύσεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Διαφορετικά θα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ και στην πληρωμή των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, παραδίδεται σε καθένα από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ένας φάκελος με τις επιμέρους υποχρεώσεις για το 2013. Ένα αντίστοιχο φάκελο κρατάμε για τις δικές μας υποχρεώσεις.

Για τα προγράμματα που εποπτεύουμε κατευθείαν .

Για τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και να περιοριστεί ο χρόνος εκδίκασης ενστάσεων και υποθέσεων.

Για τη συντονιστική προσπάθεια, που πρέπει να γίνει με τις διαχειριστικές επιτροπές, με ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για αποκλίσεις από τους στόχους χρησιμοποιώντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Με έμφαση φυσικά στα πιο προβληματικά προγράμματα.

Τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζουμε είναι συγκεκριμένα. Τόσο ως προς τον απολογισμό, όσο και ως προς τον προγραμματισμό. Για να πετύχουμε άλλωστε σε αυτό τον τομέα δεν απαιτούνται λόγια, αλλά αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι όμως που επιτάσσει και η συνείδηση όλων μας. Η μάχη που δίνουμε δεν είναι μάχη για την κυβέρνηση. Είναι μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την ανάπτυξη της χώρας μας. Μάχη για την πατρίδα μας. Και θα τα καταφέρουμε.»

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1876488&nt=103

______________________________________________________

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ



 

No comments: