15.2.13

Εκτός στόχου έσοδα, μεταρρυθμίσεις πάνε για σκουπίδια, απολύσεις

Σκληρές αποφάσεις καλείται να λάβε για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, για την οποία θα απαιτηθεί και η αμέριστη υποστήριξη από τους συμμάχους. Η διαφαινόμενη απόρριψη του αιτήματος της ελαστικοποίησης των όρων του Μνημονίου σε συνδυασμό με την αδυναμία επίτευξης των στόχων στα έσοδα, για λόγους όμως που δεν άπτονται των μέτρων, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό σκηνικό. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ήδη λύσεις και προσπαθούν να διαμορφώσουν το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων. Για την κατάσταση έχει ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από τις αποφάσεις του οποίου θα κριθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και αρκετά ακόμα μέτωπα.
Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν πως η απώλεια εσόδων από την αναστολή εφαρμογής νόμων που θα έπλητταν τους έχοντες και από το πάγωμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ανέρχεται στα 2-2,5 δισ. για το 2013. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου και στη μετεκπαίδευση υπαλλήλων τροφοδοτεί ελλείμματα και αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην συγκομιδή εσόδων.
Οι δηλώσεις Ρεν και η σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων για ελαστικοποίηση όρων και στόχων από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποδεικνύουν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του λάθους του Ταμείου καθώς και των αστοχιών του προγράμματος δεν αποδίδουν καρπούς.
Η τρόικα αντιδρά στη διαπλοκή
Η τρόικα αντιδρά στα αιτήματα μερικής αναδιαπραγμάτευσης κυρίως γιατί η κυβέρνηση επιμένει να εστιάζει στους δημοσιονομικούς αριθμητικούς στόχους αγνοώντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους στόχους για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
Οι στόχοι για αποδόμηση των συντεχνιών ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν τεθεί στις ελληνικές καλένδες, καθώς παρεμβάλλονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αυτά των εκδοτών και των δημοσιογράφων που αντιδρούν στην κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η εφαρμογή ήδη ψηφισμένου νόμου.
Η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάγκη τήρησης των κομματικών ισορροπιών αναγκάζεται να στραφεί έξω από τον πυρήνα του στενού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πιέσεις προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους για μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων. Στόχος είναι να δείξει το Δημόσιο πως δεν επιβαρύνεται από τα ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως προχωρά η αναδιάρθρωση του κράτους και η διείσδυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Το σχέδιο αυτό αν και σκοντάφτει στην άρνηση των τοπικών αρχόντων να εκχωρήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες φαίνεται ότι θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Θέλουν τα σκουπίδια
Στην πρώτη φάση θα κληθούν οι ελλειμματικοί Δήμοι να προτείνουν λύσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους και αν δεν πείσουν τότε θα υποχρεωθούν να εκχωρήσουν δραστηριότητες σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Η λύση αυτή στόχο έχει την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων και ιδιαίτερα στην επεξεργασία. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις 13 Περιφέρειες την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους που βρίσκονται στη διοικητική τους περιοχή.
Ετσι αν οι αντιδράσεις από τους Δήμους αποδειχθούν ανυπέρβλητες θα εφαρμοστεί σχέδιο για τη δημιουργία εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ από τις περιφέρειες.
η... απολύσεις
Αν παρ όλα αυτά οι διαδικασίες καθυστερήσουν και το όφελος είναι μικρότερο από το αρχικά υπολογιζόμενο τότε στο τρίτο τρίμηνο η κυβέρνηση θα λάβει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα έχουν διαμορφωθεί.
Σε αυτό το αντικείμενο εργάζονται ήδη επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών αναζητώντας πηγές εσόδων και τομείς για την περιστολή δαπανών.
Οι σχεδιασμοί αυτοί περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών πόρων. Όπερ σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν από την κεντρική κυβέρνηση τόσο για να «πιέσουν» τους τοπικούς άρχοντες να δεχθούν τα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα και σε άλλες υπηρεσίες όσο και ως εναλλακτικό σχέδιο ρευστότητας.
Ετσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα δομή στις υπηρεσίες διαχείρισης των κονδυλίων ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακατευθύνει τη ροή του χρήματος που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τα σχέδια δεν λείπουν πάντως και οι προτάσεις για απολύσεις σε Δήμους μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων και των απολύσεων σε υπουργεία και περιφέρειες.

http://www.sofokleousin.gr/archives/125071.html

No comments: