15.2.13

Θα κουρέψουμε την ΕΚΤ, λέει η Nomura

Πιο σύντομα απ’ ότι αναμενόταν μέχρι πρότινος βλέπει η Nomura να ξεκινούν οι συζητήσεις για «κούρεμα» του επίσημου τομέα (OSI), επικαλούμενη τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου, τα οποία την οδήγησαν και σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ύφεση του 1013 στη χώρα μας.

«Αρχικά αναμέναμε το θέμα του OSI να έρθει στο προσκήνιο το 2014, μαζί με τις συζητήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015-2016. Ωστόσο, τώρα περιμένουμε η σχετική συζήτηση να ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, ιδιαίτερα αυτές του Μαϊου/Αυγούστου, δεδομένης και της προσοχής που δίνει το ΔΝΤ στο επίπεδο του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2022» αναφέρει.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου, η επενδυτική αναθεώρησε τώρα την εκτίμησή της για την ελληνική οικονομία σε ύφεση 5,5% φέτος, έναντι 4,4% που ανέμενε νωρίτερα, αλλά και 4,2% που προβλέπει η τρόικα.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι «ως συνήθως» τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ είναι πολύ ευμετάβλητα και οι αναθεωρήσεις μπορούν να τα αλλάξουν ουσιαστικά.

Όμως, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει θετική αναθεώρηση, «οι πιθανότητες γέρνουν ξεκάθαρα προς την ανακοίνωση ετήσιων πολύ χειρότερων σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις».
Η ιαπωνική επενδυτική δεν βλέπει πάντως μόνο «μαύρα» τα πράγματα για την Ελλάδα.  Προβλέπει ότι η χώρα θα έχει μία «καλή τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι, οι επενδύσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και οι συνθήκες ρευστότητας θα βελτιωθούν (με προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της).

«Αυτά θα οδηγήσουν σε κάποια βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο» εκτιμά.

http://www.sofokleousin.gr/archives/125077.html

No comments: