14.2.13

Χρ. Σταϊκούρας: Αδύνατη η έξοδος από την κρίση χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος

Αυτό που σύμφωνα με το ΔΝΤ τεκμηριώθηκε, όσον αφορά στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δεν ήταν το λάθος της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά η ένταση και η χρονική της έκταση, σημείωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, χωρίς την επίτευξη ισχυρών δημοσιονομικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Προηγουμένως, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ψέξει την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της αναγνώρισης του λάθους περί τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, από πλευράς ΔΝΤ. «Ο κ. Ρεν μάς είπε πως δεν πρέπει να συζητήσουμε τον πολλαπλασιαστή, γιατί προέχει η αξιοπιστία της Ελλάδας. Στο χωριό μου, τους γιατρούς που έδιναν φάρμακα χωρίς (ή με λάθος) δραστική ουσία, τους αποκαλούσαν τσαρλατάνους. Κι εσείς κάθεστε και τους ακούτε να λένε πως έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τι θέλετε να διεκδικήσει η κυβέρνηση με βάση τον πολλαπλασιαστή; Περισσότερα χρήματα; Περισσότερο χρόνο; Έχουν δοθεί. Κούρεμα; Έχει γίνει και έχει γίνει και δεύτερο με την επαναγορά…», απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρατήρησε πως η Κομισιόν προσπαθεί δια του Όλι Ρεν να υποβαθμίσει την παραδοχή του λάθους, προκειμένου να αποφύγει προσφυγές ελληνικών επιχειρήσεων κατά της Επιτροπής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Διόρθωση σημαίνει αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, με αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών, σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη από πλευράς ΔΗΜΑΡ.
Αντιπαράθεση για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπερψήφισαν.
Ο εισηγητής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να φτιάξει μια οικονομία που θα ξοδεύει λιγότερα από όσα εισπράττει, προκειμένου να μην ζούμε με δανεικά - κάτι που επανέλαβε αργότερα και ο Απ. Βεζυρόπουλος.
Τα ανώτατα όρια δαπανών στη γενική κυβέρνηση είναι θετικό μέτρο, καθώς στο παρελθόν οι υπουργοί υπέγραφαν δαπάνες χωρίς την έγκριση του γενικού λογιστηρίου με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό χάος, σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποτελεί συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, προκειμένου να φύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, ανέφερε και ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η Φεβρωνία Πατριανάκου από τη ΝΔ δήλωσε από την άλλη «τρομαγμένη από την απόκλιση 500 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από έμμεσους φόρους τον μήνα Ιανουάριο - κάτι που δείχνει πως υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και ασφυξία στην αγορά. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, και ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ - παλαιό ΠΑΣΟΚ, να πάψει να ακολουθεί το ίδιο χρεοκοπημένο μοντέλο που μας έφερε έως εδώ».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης πρότεινε να υπάρξει επανεξέταση της αναπτυξιακής στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως οι μειώσεις μισθών δεν οδηγούν μοιραία σε προσέλκυση επενδυτών.
«Χρειάζεται ένα απλό αναπτυξιακό fund δημόσιου συμφέροντος», υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Διαλέγουμε 5-10 κλάδους με προτεραιότητες, τους διαγράφουμε τα δάνεια, τους δίνουμε τα λεφτά, προχωράμε. Με εξοργίζει ο Στουρνάρας. Φώναξε τον διευθύνοντα του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, τα φιλαράκια του, και έκαναν ένα πασάλειμμα. Περνά ο καιρός, τίποτα δεν γίνεται. Ο Χατζηδάκης είναι όλο "μπλα-μπλα" και τίποτα. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Με μαγικό τρόπο;».
Το εφικτό της αναπροσαρμογής των ανώτατων ορίων δαπανών των υπουργείων, για πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπερασπίστηκε η Ασημίνα Ξυροτήρη από πλευράς ΔΗΜΑΡ, για να διαψευστεί στη συνέχεια από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παρατήρησε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο Ευ. Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ενώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής είχαν ψέξει το αρχικό πρόγραμμα ως «εμπροσθοβαρές», η επικαιροποίησή του το καθιστά ακόμα χειρότερο.
Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για την εξασφάλιση 4,1 δισ. ευρώ από τη μείωση των τόκων (ένεκα της επαναγοράς χρέους), χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κοινωνικό μέρισμα υπέρ των ασθενεστέρων από αυτά.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ εκτίμησε πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια της εργατικής τάξης, προκειμένου να επανεπενδυθούν τα κεφάλαια που έχουν υπερσυσσωρευτεί».
Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον Ηλία Παναγιώταρο να διαπιστώνει ότι «ο δανεισμός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα νούμερα συνεχώς αλλάζουν, αλλά δεν βγαίνουν». Ο βουλευτής επετέθη εξάλλου και κατά των συνδικαλιστών, κάνοντας λόγο για «εργατοπατέρες που επί δεκαετίες δεν ήθελαν να προχωρήσει τίποτα - κάποιοι μάλιστα, ήθελαν μόνον απεργία για την απεργία, για να δικαιολογούν τα χρήματα που έπαιρναν ως συνδικαλιστές».

http://www.naftemporiki.gr/story/611742

No comments: