14.2.13

ΔΝΤ: «Λανθασμένες εντυπώσεις» στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών "Το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί"

Το «παράθυρο» για ενδεχόμενες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έσπευσε να κλείσει σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» όσον αφορά στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. «Το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους», σημείωσε ο κ. Ράις, υπενθυμίζοντας πως  «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».
Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας ιδίως την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» είναι η εφαρμογή του.
Κληθείς στη συνέχει να σχολιάσει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο φορολογικό, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζητεί «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές. «Εκτιμούμε πως δεν έγινε αρκετή πρόοδος», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα.
Καταλήγοντας, ο κ. Ράις επέμεινε ότι το «κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος».
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του χθες προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, επισήμανε ότι η συζήτηση για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή δεν βοηθά, προειδοποιώντας ότι μάλιστα ότι το ζήτημα κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/611747

______________________________________________

ο Γκέμπελς διάλεγε καλύτερα επιχειρήματα
 

No comments: