11.2.13

Νέα υποχώρηση με "βύθιση" του τζίρου

Η εντυπωσιακή καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην ημιαργία της 31/12/2012, που έφθασε 18,4 εκατ.), δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25 να συμπληρώσουν δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ Τραπεζικός δείκτης, αλλά και δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, “μετράνε” τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δημιουργώντας επιπλέον ερωτηματικά για την τεχνική τους εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η εγχώρια Αγορά έχει κουραστεί από την περιορισμένη ροή ειδήσεων και από την αναμονή ενός σημαντικού καταλύτη, που θα μπορέσει να ωθήσει σημαντικά ψηλότερα τιμές και ψυχολογία.

Δυστυχώς, χωρίς φρέσκο ​​περιεχόμενο από τα τρία μεγάλα μέτωπα, δηλαδή ΑΜΚ Τραπεζών, αποκρατικοποιήσεις και εκτέλεση προϋπολογισμού, η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά καλύτερα πράγματα.

Ξεκινώντας από τα αξιοσημείωτα της ημέρας, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α., κατόπιν της από 11/02/2013 απόφασής του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διαγραφή των μετοχών των εταιρειών Olympic Catering και Ιπποτούρ, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 17 του ν.3371/2005, ανακοίνωσε την παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών από σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 16:13 μ.μ.


Έχασε το τεχνικό όριο των 200 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης
Ξεκινώντας από τους δύο δείκτες που δημιουργούν τους περισσότερους τεχνικούς προβληματισμούς, ο Τραπεζικός έχασε εκ νέου το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 200 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και αν δεν δώσει άμεση και απόλυτα πειστική ανοδική αντίδραση, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη στις 181 μονάδες. 

Σήμα νέου πτωτικού κύματος, έδωσαν, ή ετοιμάζονται να δώσουν και οι τρεις Τραπεζικοί τίτλοι που απασχολούν το ενδιαφέρον των traders. Μάλιστα Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τίτλος της Alpha Bank έκλεισε ένα “click” ψηλότερα.

Ξεκινώντας από την τελευταία μετοχή, σαν τελευταίο τεχνικό “οχυρό” δείχνουν τα 1,23 ευρώ, πριν ανοίξει η “καταπακτή” για την επόμενη ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ των 1,00 και 0,98 ευρώ.

Χαμηλότερα της ζώνης 1,14 – 1,09 έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής και αν δεν δώσει άμεση σημαντική αντίδραση, δεν αποκλείεται να “δει” τιμές χαμηλότερες του ευρώ (!) Να σημειωθεί ότι η μετοχή έκλεισε σήμερα σε νέα χαμηλό 8μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/6/2012 (1,04 ευρώ).

Χαμηλότερα από την στήριξη των 0,2920 ευρώ επέστρεψε ο τίτλος της Πειραιώς, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,2500 -0,2450 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε και ο FTSEM (-2,21%), έστω και αν ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1185,74 μονάδων.

Τεχνικά, ο πλέον “δραστήριος” δείκτης του Χ.Α. αρχίζει να χαλάει την εικόνα του, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1160 μονάδες, ενώ για να ξαναδώσει αγοραστικό σήμα χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1265 μονάδων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Να σημειωθεί ότι οι Αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Σιγκαπούρη, τη Ν. Κορέα και την Μαλαισία είναι κλειστές σήμερα Δευτέρα για τον εορτασμό του νέου έτους, ενώ στην Ιαπωνία τα Χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά για την ημέρα National Foundation.

Η Κίνα κατέλαβε την κορυφή του Παγκόσμιου Εμπορίου το 2012, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ ανήλθε το 2012 στα 3,82 τρισ. δολάρια. Η Κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το Εμπόριο αγαθών της Χώρας το 2012 αυξήθηκε στα 3,87 τρισ. δολάρια.

Ο Jim O’Neill της Golmdan Sachs εκτιμά ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο Παγκόσμιο Εμπόριο απειλεί να διαταράξει τις καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις, καθώς γίνεται ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για κάποιες Χώρες.

Οι Ιταλικές εκλογές, η διάσωση της Κύπρου, το πρόγραμμα που τρέχει στην Ελλάδα και το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου ZEW, Wolfgang Franz, ο οποίος, μάλιστα, τονίζει ότι η κρίση κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει. Η συνάντηση έρχεται πριν το ραντεβού των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

Αρκετές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόσμου δείχνουν σημάδια βελτίωσης, ενώ η Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί έστω και αν η οικονομία της Γαλλίας παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με το leading indicator του ΟΟΣΑ.

Σε υψηλό πέντε μηνών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο στην Ιρλανδία. Όπως μετέδωσε η “Guardian”, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 64,2 από 49,8 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης υποχώρησε το Δεκέμβριο σε χαμηλό 12 μηνών, μετά την ανακοίνωση νέων αυξήσεων και περικοπών από την Κυβέρνηση της Χώρας.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/757100/ArticleMarketComment.aspx

No comments: