14.2.13

Το G-7 πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο

Οχι μόνο δεν κατάφεραν να εκτονώσουν την κλιμακούμενη ένταση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά αντιθέτως δημιούργησαν αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.

Ο λόγος για το G7, τις εφτά πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) που χθες το πρωί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναμενόμενη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο διαβεβαίωναν την παγκόσμια κοινότητα ότι δεν επιδιώκουν κάποιο στόχο για την ισοτιμία των εθνικών τους νομισμάτων. Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών τού G7 επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους έναντι του ελεύθερου καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην αγορά και τη στενή συνεργασία τους σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες.

Η κίνηση αυτή είχε –φαινομενικά- στόχο την αποκλιμάκωσης των αυξανόμενων εδώ και καιρό ανησυχιών για το ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου νομισματικού πολέμου. Ανησυχίες οι οποίες εντάθηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα για την τόνωση της οικονομίας της και να προβεί σε λήψη μέτρων για την οριστική έξοδό της από την πολυετή παγίδα του αποπληθωρισμού. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε μεγάλη βουτιά το γεν έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και τροφοδότησε αντιδράσεις από κάποιες χώρες, οι οποίες είδαν το ισχυρότερο εθνικό νόμισμα να μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους.

Το χθεσινό ανακοινωθέν όμως έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι αγορές το ερμήνευσαν σαν πράσινο φως από μέρους του G7 στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να ανορθώσει την οικονομία της. Ετσι, αντί για άνοδο, το γεν βούτηξε ξανά χθες το πρωί μετά το ανακοινωθέν «τρελαίνοντας» τους πάντες.

Χρειάστηκαν οι διορθωτικές δηλώσεις αξιωματούχου τού G7 αργότερα από τις ΗΠΑ, για να αλλάξει τροχιά το ιαπωνικό νόμισμα. Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι «το ανακοινωθέν του G7 παρερμηνεύτηκε», αφού στην πραγματικότητα υποδήλωνε τα αντίθετα από αυτά που κατάλαβε η αγορά. «Το G7 ανησυχεί για τη μονόπλευρη χειραγώγηση του γεν. Η Ιαπωνία θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης συνόδου του G20 στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο» τόνισε αξιωματούχος. Η διευκρίνιση -που ακόμη κι ένας χαζός θα καταλάβαινε- λειτούργησε. Το γεν κινήθηκε επιτέλους ανοδικά και προκάλεσε μία από τις πιο ασταθείς ημέρες στις αγορές συναλλάγματος.

Το χθεσινό αλαλούμ εγείρει πάντως σημαντικές ενστάσεις για το κατά πόσον το G7 είναι ικανό να σταματήσει έναν πραγματικό νομισματικό πόλεμο. Πόσο μάλλον όταν οι διαφορές μεταξύ ακόμη και χωρών-εταίρων που είναι μέλη του είναι ριζικές. Χαρακτηριστική η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν προχθές ότι το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο, σε αντίθεση με όσα διαλαλεί εδώ και καιρό η γαλλική κυβέρνηση.

http://www.efsyn.gr/?p=23522

No comments: