14.2.13

S&P: Απειλεί την Ευρωζώνη με μπαράζ υποβαθμίσεων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας για τις Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, εντός του 2013, ο Moritz Kraemer, κορυφαίος αναλυτής της S&P και υπεύθυνος για τις αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη.
Όπως τόνισε, ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, δεν θα σημάνει κι αυτόματη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Όσον αφορά την υποβάθμιση της Βρετανίας, σημείωσε ότι δεν αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση.
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινές του δηλώσεις, προειδοποίησε ότι παραμένουν οι προκλήσεις για τις αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
"Oι προοπτικές για τις χώρες της περιφέρειας παραμένουν δέσμιες σοβαρών προκλήσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοritz Kraemer, κορυφαίος αναλυτής της S&P και υπεύθυνος για τις αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη.
"Παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι κίνδυνοι παραμένουν, όσο η κρίση χρέους συνεχίζεται", έσπευσε να προειδοποιήσει ο Kraemer.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μια εβδομάδα περίπου, σε σχετική έκθεσή της, η S&P αναγνώριζε πως οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πράγματι σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση ανάταξης των οικονομιών τους.
"Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς στην εξισορρόπηση των οικονομιών τους", υποστήριζε στην έκθεσή του αυτή ο οίκος.
"Οι ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγές σηματοδοτούν τα οφέλη της δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου", σημείωναν επίσης οι αναλυτές του S&P.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112994132

No comments: