14.2.13

Η G20 ευθυγραμμίζεται με την G7 στα νομίσματα

Οι G20 δεσμεύονται να «αποφύγουν» την δυσαρμονία στις αγορές forex, σύμφωνα με διαρροή στο Bloomberg του ανακοινωθέντος της υπουργικής συνόδου στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το πρακτορείο, η κοινή ανακοίνωση που θα εκδώσουν οι G20 (και έχει ήδη συνταχθεί) θα απηχεί την δέσμευση των G7 ότι θα αποφύγουν την συναλλαγματική «χειραγώγηση».
Επίσης τα μέλη της G20 θα αναγνωρίζουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει υποτονική, και ότι παραμένουν «πτωτικοί κίνδυνοι». Θα τονίσουν ότι η αβεβαιότητα και απομόχλευση πλήττουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, το G20 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ενότητα στην ευρωζώνη καθώς και ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οφείλουν να επιλύσουν το πρόβλημα της "αβεβαιότητας" στα δημοσιονομικά τους.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, δήλωσε ότι οι G20 θα δηλώσουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ότι δεσμεύονται να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί θα ταχθούν υπέρ του καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τις αγορές", σχολίασε ο κ. Siluanov, αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδώσουν οι 20 πλουσιότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου. 
 
ο ανακοινωθέν εντάσσεται στην προσπάθειά των ρυθμιστών να καθησυχάσουν τις αγωνίες για τυχόν ξέσπασμα «νομισματικού πολέμου» με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ώστε να τονωθούν οι εγχώριες εξαγωγές και οικονομίες. Από αύριο Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 πραγματοποιούν σύνοδο στην Μόσχα.

Η δήλωση των G20 θα απηχεί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ανάλογη δέσμευση της G7 στις αρχές της εβδομάδας, όπου οι 7 πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες υποσχέθηκαν να μην επιτρέψουν την χρήση συναλλαγματικών μηχανισμών ως μέσο νομισματικής πολιτικής.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/757807/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________________________________________

θα καταφέρουν οι G20 να έχουν ταυτόχροαν ύφεση όπως οι G7?


No comments: