25.4.13

Τρέχουν” πάλι οι τράπεζες στο χρηματιστήριο, κερδίζουν έως 54% σε μία εβδομάδα

«Άναψαν» οι μηχανές στην Αθήνα για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, και οι τίτλοι τους, όχι μόνο δεν διορθώνουν αλλά παρουσιάζουν υψηλότερα κέρδη προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.
Οι αποδόσεις είναι μεγάλες, καθώς  μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη και οι traders καταγράφουν κέρδη έως 54% στην Alpha Bank, 43% στην Πειραιώς, ενώ μεγάλη επαναφορά έχει κάνει και η Εθνική η οποία από τα 0,27 λεπτά έχει φθάσει στα 0,72 λεπτά εμφανίζοντας 30% απόδοση.
Ορισμένα dealing rooms εξηγούν την  τεράστια άνοδο των τραπεζικών μετοχών επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται να εμφανίσουν ζήτηση.   
Κέρδη πάνω από 2% για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 970,93 μονάδες με άνοδο 2,11%.
Κέρδη 17% για την Εθνική, 12,62% για την Alpha Bank και 17% για την Πειραιώς. Με άνοδο πάνω από 3% η Σωληνουργεία, ο ΟΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ.           
Νέος στόχος οι 970 - 975 μονάδες
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, μετά τις 970 - 975 μονάδες, νέος στόχος θα είναι οι 1.010 μονάδες.
Σε αντίθετη περίπτωση οι 929 μονάδες φαίνονται να εξακολουθούν να αποτελούν ένα "μαξιλάρι".
Αναφορικά με το FTSE 25 πιθανή διατήρηση πάνω από τα επίπεδα των 318 - 320 μονάδων, που διασπάστηκαν από το πρωί, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 335 μονάδες.
Όπως φαίνεται η ροή χρήματος στην αγορά ξεκίνησε και αφορμή δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- η οποία αναβλήθηκε προσώρας- αλλά οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές εν όψει των αυξήσεων με τον Γενικό Δείκτη σ ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο.
Μ' αυτόν τον τζίρο, θα δούμε ότι η υπέρβαση των 1.000 μονάδων φαίνεται εύκολη, αν και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι έχουν ξαναδεί το ίδιο έργο επί χρόνια. Άνοδο για δυο εβδομάδες και μετά υποχώρηση...
Ορμητική λοιπόν και ασταμάτητη η αγορά ξεπέρασε εύκολα τις 960 μονάδες. Και η εξήγηση για αυτό είναι εξαιρετικά απλή: Τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ώθησαν αρχικά την αγορά, και τώρα την σκυτάλη έχει λάβει η λιανική, η οποία δεν θα μπορούσε να μείνει απ'  έξω από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, είτε συμμετάσχει στις αυξήσεις, είτε όχι. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές έχουν λάβει ελκυστικές προτάσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου, και πολλοί σκέπτονται την διαδικασία, σαν ένα τρόπο να πάρουν πίσω τα χαμένα χρήματα από το 2009.
Τα ισχυρά τραπεζικά χαρτοφυλάκια και η λιανική είναι οι λόγοι της ανόδου – η οποία δεν σταματά προς το παρόν.
Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός  ότι, στις πρώτες θέσεις στις χρηματιστηριακές δραστηριοποιούνται ξένοι οίκοι που πρωταγωνίστησαν στα κέρδη την περίοδο 2006-2008. Ύστερα από τις ζημιές που κατέγραψαν από τα υψηλά, επανήλθαν στην αγορά. Εταιρείες όπως η Citigroup, η Γαλλική Chevreaux, η UBS.

http://www.newmoney.gr/article/9891/trehoyn-pali-oi-trapezes-sto-hrimatistirio-kerdizoyn-eos-54-se-mia-evdomada

No comments: