30.4.13

Ομπάμα: «Επανεξέταση» της πολιτικής για τη Συρία εάν αποδειχθεί χρήση χημικών όπλων / «Κόκκινη γραμμή» και για το Ιράν η χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Οι ΗΠΑ θα «επανεξετάσουν» την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, εάν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός για τις μέχρι τώρα εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να είναι σίγουρος για τα γεγονότα.
«Αυτή είναι και η προσδοκία του αμερικανικού λαού από εμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε δε ότι όχι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να νιώθουν βέβαια για τα γεγονότα, ώστε να υπάρξει κομβική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς το καθεστώς Άσαντ.
Πάντως, ο κ. Ομπάμα δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ήδη από το 2012, ζήτησα από το Πεντάγωνο και γενικότερα από τους αξιωματούχους μας στο στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών να ετοιμάσουν αναλυτικά μια χαρτογράφηση των εναλλακτικών τις οποίες διαθέτουμε στο θέμα της Συρίας, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

http://www.naftemporiki.gr/story/647344

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» και για την Τεχεράνη, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημείωσε, ωστόσο, ότι οι έρευνες για μια τέτοια πράξη θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στους ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης και όχι στο συμμαχικό προς την Τεχεράνη καθεστώς της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο, ISNA, ο κ. Σαλέχι δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων «από οποιαδήποτε πλευρά είναι κόκκινη γραμμή για το Ιράν».
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο ιρανός υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι πιθανότητες να είναι οι αντάρτες υπεύθυνοι για μια τέτοια πράξη είναι πολλές και ζήτησε έρευνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον σημείωσε ότι διαθέτει «διαφορετικής βαρύτητας πληροφορίες και αποδείξεις» ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία έκαναν περιορισμένη χρήση νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν ενάντια στους αντάρτες.

http://www.naftemporiki.gr/story/647301

No comments: