30.4.13

Deutsche Bank: Η μεγαλύτερη «φούσκα-παραγώγων» / Η Lehman Brothers θα έμοιαζε με παρανυχίδα

Υποτίθεται πως τα μέτρα-μαχαίρι στην Κύπρο ήταν η τιμωρία για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ενός παραφουσκωμένου τραπεζικού συστήματος. Αλλά τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης στην καρδιά της Γερμανίας, η Deutsche Bank, δείχνουν μια άλλη εικόνα. Οι «προβληματικές» τράπεζες γεμάτες κρυμμένες «μαύρες τρύπες» δεν βρίσκονται στην περιφέρεια αλλά στο κέντρο της ευρωζώνης.
REUTERS/Kai Pfaffenbach REUTERS/Kai Pfaffenbach Τη Δευτέρα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι σε μετοχές, δηλ. 90 εκατ. νέες μετοχές.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν 19% στα 1,66 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο ισολογισμός έκρυβε και κάτι ακόμα.
Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων "παραγώγων" χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007.
Κι ενώ οι περισσότεροι που παρακολουθούν αυτές τις «φούσκες» νόμιζαν ότι η πιο εκτεθειμένη τράπεζα στα «παράγωγα» είναι η αμερικανική JP Morgan με «παράγωγα» συνολικής αξίας 69,5 τρισ. δολ. (στοιχεία 4ου τριμήνου 2012), τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, η έκπληξη ήρθε από το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό και πυλώνα της γερμανικής οικονομίας.
Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε πάσης φύσεως «παράγωγα» αξίας 55,61 τρισ. ευρώ.
Εάν μετατρέψουμε τα ευρώ σε δολάρια, τότε η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε «παράγωγα» αξίας 72,84 τρισ. δολ. κερδίζοντας πρωτιά στον κόσμο.
Το ποσό των 56 τρισ. ευρώ είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το ποσό των καταθέσεων της Deutsche Bank αξίας περίπου 575 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το γερμανικό ΑΠΕ (2,7 τρισ. δολ.) τα «παράγωγα» της Deutsche Bank είναι υπερ-20απλάσια!
Φανταστείτε, τι πακέτο «σωτηρίας» με τη συμμετοχή καταθετών (bail-in) θα απαιτούνταν εάν αναγκαζόταν να ακολουθήσει τα.... χνάρια της Κύπρου.
Η Lehman Brothers θα έμοιαζε με παρανυχίδα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=361060

No comments: