2.4.13

Για τον Μάιο μετατίθεται η απόφαση για τη διπλή δόση των 6 + 2,8 δισ. ευρώ

Τα ανοιχτά, καυτά “μέτωπα” της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, όπως οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο, το ΕΕΤΗΔΕ, ο ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η “μαύρη τρύπα” των 2,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, φαίνεται ότι δεν αφήνουν περιθώρια να κλείσει η οριστική συμφωνία για την επικαιροποίησης του Μνημονίου έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου. Ως εκ τούτου, πίσω όπως όλα δείχνουν, θα πάει και η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ, η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου.
Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι ο έλεγχος της Τρόικας που ξεκινά την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου και ότι το "πράσινο φως" για τις δόσεις θα ανάψει μετά τα μέσα Απριλίου. Ο αρχικκός σχεδιασμός ήταν η δόση Μαρτίου, ήτοι τα 2,8 δισ. ευρώ, να εγκριθεί σε συνεδρίαση του EWG, την ερχόμενη Πέμπτη, εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία για το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Σε δεύτερη φάση, ο άλλος στόχος ήταν η εκταμίευση και των δύο δόσεων να αποφασιστεί στο Eurogroup stiw 12 April;ioy. Όσον αφορά στο ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για μείωση της τάξης του 20%, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση  του ΦΑΠ, ωστόσο οι διαφωνίες των τριών κυβερνητικών εταίρων στο θέμα αυτό παραμένουν.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης  με στόχο την αναζήτηση γραμμής σύγκλισης, πριν από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Η ΔΗΜΑΡ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, έστω και μειωμένου, για το 2013. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι εάν η ΔΗΜΑΡ εμμείνει στη θέση της, ούτε το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να στηρίξει την παράταση, καθώς κάτι τέτοιο, θα υπερέβαινε το "πολιτικό βάρος" που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ.

http://www.newmoney.gr/article/7658/gia-ton-maio-metatithetai-i-apofasi-gia-ti-dipli-dosi-ton-6-28-dis-eyro

No comments: