18.4.13

Στον Φράνκο Μαρίνι συμφωνούν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι

Ρισκάροντας ρήγμα στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κλείνει συμφωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας που θα αναλάβει να θέσει τέλος στο μετεκλογικό αδιέξοδο.

Τον 80χρονο Μαρίνι στηρίζει και το κεντρώο μέτωπο του Μάριο Μόντι, όμως στο Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) ξεσπά «εξέγερση» με τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλο του Μπερσάνι, να βγαίνει μπροστά φωνάζοντας «δεν ψηφίζουμε, είναι η χειρότερη επιλογή»...

Ο βαθιά καθολικός Φράνκο Μαρίνι, πρώην πρόεδρος του μετριοπαθούς συνδικάτου CISL, προτείνεται επίσημα από τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για την προεδρία σε κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών ομάδων της κεντροαριστεράς σε Βουλή και Γερουσία.

Στο ιταλικό Κοινοβούλιο αρχίζουν την Πέμπτη οι ψηφοφορίες που θα οδηγήσουν στον διάδοχο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είτε θα πείσει τα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας, είτε θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Το λόγο για την εκλογή του έχουν οι 630 βουλευτές, 319 γερουσιαστές και οι 58 αντιπρόσωποι των ιταλικών περιφερειών.

Ωστόσο, αν και διαφαίνεται πως ο Φράνκο Μαρίνι έχει διακομματική στήριξη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στις μυστικές ψηφοφορίες. Στους κόλπους των ίδιων των Δημοκρατικών είναι γνωστό πως δεν είναι δημοφιλής.

Το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), εν τω μεταξύ, άλλαξε τον υποψήφιό του για την προεδρία, στηρίζοντας τώρα τον ακαδημαϊκό και πολιτικό της Αριστεράς Στέφανο Ροντοτά αφότου η αρχική επιλογή του κινήματος, η δημοσιογράφος Μιλένα Γκαμπανέλι, αποσύρθηκε από την κούρσα.

Άλλοι υποψήφιοι που έχουν «ακουστεί» για τον προεδρικό θώκο είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Τζουλιάνο Αμάτο και Μάσιμο Ντ'Αλέμα, οι οποίοι θεωρείται πως έχουν τη στήριξη της μπερλουσκονικής δεξιάς, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι που αποτελεί αντίθετα «κόκκινο πανί» για τον Μπερλουσκόνι.

Για την εκλογή προέδρου στους πρώτους τρεις γύρους ψηφοφορίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο σύνολο των 1.007 εκλεκτόρων. Εν συνεχεία αρκεί απλή πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου, γεγονός που ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα δεδομένου ότι έχει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Δημοσκοπικό προβάδισμα δύο μονάδων στη μπερλουσκονική Δεξιά

Προβάδισμα δυο ποσοστιαίων μονάδων δίνει στην κεντροδεξιά παράταξη δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai 3.

Η δεξιά, της οποίας ηγείται ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρεται να συγκεντρώνει 31,7% της πρόθεσης ψήφου. Η Κεντροαριστερά υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται στο 29,5%, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει 23% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι (Ένωση του Κέντρου, UdC) 8,3%.

Τα ποσοστά δείχνουν ότι σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών θα ήταν πιθανό και πάλι να μην προκύψει στη Γερουσία μια σαφής πλειοψηφία.

Όσον αφορά την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, οι ερωτηθέντες από την Ipr Marketing τάχθηκαν υπέρ των:

-Έμμα Μπονίνο (κόμμα των ριζοσπαστών), 32%
-Στέφανο Ροντοτά (νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων), νυν υποψήφιος των Πέντε Αστέρων, 18%
-Mιλένα Γκαμπανέλι, δημοσιογράφος της Rai και πρώην υποψήφια πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, 15%
-Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο συγκεντρώνει το 7% των προτιμήσεων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μόλις ένα 6%.

Το 55% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να εκλεγεί μόνον με τις ψήφους της Κεντροαριστεράς, Το 37% πιστεύει ότι θα προκύψει, τελικά ένας συμβιβασμός με τους συντηρητικούς.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων προηγείται ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 47%, τον ακολουθεί ο επικεφαλής του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 44%, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 38% και ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, με 21%.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=508416

No comments: