25.4.13

ΔΝΤ/Λίπτον: Χρειάζονται άμεσα αναπτυξιακά μέτρα στην Ευρωζώνη - πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον αντισυμβατικά μέτρα από την ΕΚΤ

Να δράσουν άμεσα με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης, κάλεσε τους αρμοδίους χάραξης πολιτικής ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο του ΔΝΤ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιστροφή της νομισματικής ένωσης στην ανάπτυξη το επόμενο έτος και για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.
«Υπάρχει, επίσης, κίνδυνος η Ευρώπη να περάσει σε φάση [οικονομικής] στασιμότητας, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και άλλους θεμελιώδεις τομείς», υπογραμμίζει ο κ. Λίπτον σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του στο Λονδίνο που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ.
«Για αποτραπεί αποφασιστικά αυτή η επικίνδυνη πτωτική τάση, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει.
Υπέρ της ανάπτυξης με συνέχιση της λιτότητας ο Σόιμπλε
Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχισθούν, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
«Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη, το λέω και το ξαναλέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων», δήλωσε ο Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους.
«Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα, και υποστήριξε ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.
«Η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εργασίας και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. «Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση βήμα-βήμα για να είναι αξιόπιστη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόνο τότε μπορεί κανείς να μιλά για ευελιξία.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/645096

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δράσουν άμεσα ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη από το 2014 διακυβεύεται και τονίζει ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να στραφεί πλέον στην ώθηση της ανάπτυξης.

«Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι η Ευρώπη θα πέσει σε στασιμότητα, η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλους βασικούς θεσμούς» αναφέρει ο κ. Λίπτον σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters. «Έτσι, για να αποτραπεί αποφασιστικά αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη, οι αξιωματούχοι πρέπει να δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης».
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Λίπτον κάλεσε μάλιστα την ΕΚΤ να βρει εάν μπορεί με την πολιτική της να στοχεύσει σε προβλήματα σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

«Η παραδοσιακή νομισματική πολιτική όμως, αποδείχθηκε ότι δεν είναι επαρκής. Η νομισματική ένωση της Ευρώπης είναι πιο κατακερματισμένη καθώς σε ορισμένες χώρες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκια πολύ υψηλότερα από ότι στις χώρες του πυρήνα, τα κανάλια χρηματοδότησης έχουν κλείσει και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις παραδοσιακές κινήσεις της ΕΚΤ" δήλωσε ο κ. Λίπτον και συμπλήρωσε: "Και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε έκτακτες κινήσεις για να προστατεύσει τη νομισματική ένωση, με τα LTRO και τα ΟΜΤ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον αντισυμβατικά μέτρα από την ΕΚΤ και κινήσεις σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/773530/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: