2.4.13

Γ. Στουρνάρας: Δεν παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Η "ντρίπλα" για να διατηρηθεί και φέτος το χαράτσι

Δεν τίθεται θέμα παράτασης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις.
Με την παραπάνω δήλωση ο κ. Στουρνάρας απάντησε στις φήμες που θέλουν τις συζητήσεις με την τρόικα να μην ολοκληρώνονται έως τις 12 Απριλίου -λόγω των ανοικτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση- και η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να μετατίθεται για τον Μάιο.
Αναφορικά με τη σύσκεψη που είχε χθες με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι έγινε μία πολύ καλή συζήτηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι ο τρόπος είσπραξης του φόρου ακινήτων παραμάνει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.
Ανέφερε πάντως ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους φέτος θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
Ερωτηθείς για τη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ενδεχόμενο συνέχισης είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι όποτε έχει χρειαστεί οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/634331

Στο... τρυκ της αύξησης της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω του φουσκώματος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2013 εξετάζει να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει το κόστος της εξεταζόμενης μείωσης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το χαράτσι και γενικά τη φορολογία των ακινήτων για φέτος.

Μετά την εμπλοκή που προέκυψε με την τρόικα η οποία εμφανίζεται ανένδοτη όσον αφορά τη διατήρηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και για φέτος στο ΥΠΟΙΚ έχουν βάλει κάτω την αριθμητική των εισπράξεων από τους φόρους ακινήτων προκειμένου να παρουσιάζουν ένα αξιόπιστο σχέδιο στην τρόικα αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το χαράτσι φέρνει κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο περίπου 2,6 έως 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ο ΦΑΠ φέρνει περίπου 500 έως 600 εκατ. ευρώ. Από την άλλη ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων με τον οποίο θα φορολογούνται και τα αγροτεμάχια εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί και φέτος το χαράτσι, στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ έχουν πέσει οι εξής εναλλακτικές λύσεις που στοχεύουν τόσο στο να εξασφαλιστούν τα έσοδα όσο και στο να περάσει το μέτρο πολιτικά από τους κυβερνητικούς εταίρους και κυρίως τη Δημοκρατική Αριστερά η οποία αντιδρά στη διατήρησή του.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το χαράτσι θα γίνει πιο «φιλικό» στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες με μείωση των σχετικών συντελεστών. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η εναλλακτική της οριζόντιας μείωσής του κατά 20%. Η απώλεια των εσόδων από τη «λείανση» του χαρατσιού εξετάζεται να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω του ΦΑΠ για το 2013, ο οποίος αντί για 500 έως 600 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να φέρει στο δημόσιο ταμείο ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ, την παράλληλη αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου πάνω από το αφορολόγητο όριο και την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών που ισχύουν για το φόρο (π.χ. ακίνητα μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων κα).

Αυτό το σενάριο θεωρούν στο ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να περάσει από τις πολιτικές συμπληγάδες της κυβέρνησης καθώς προβλέπει τη μείωση του χαρατσιού που είναι κόκκινο πανί για τη Δημοκρατική Αριστερά. Από την άλλη ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θεωρείται περισσότερο δίκαιος σε σχέση με το χαράτσι αφού προστατεύει τις μικρές ιδιοκτησίες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΟΙΚ το συγκεκριμένο σενάριο είναι πολύ πιθανό να μην συναντήσει και μεγάλες ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας καθώς εξασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό και τα δημόσια έσοδα.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται αλλά με πολύ λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί είναι αυτό της διατήρησης του χαρατσιού στη σημερινή του μορφή και της είσπραξης εντός του 2014 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2013. Το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσει από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αν και θα ήταν η προτιμότερη λύση για την τρόικα.

 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1764281 

No comments: