2.4.13

"Βόμβα" στο Μνημόνιο από ΣτΕ: Όχι σε κατάργηση μομομερούς προσφυγής σε διαιτησία

«Βόμβα» στο δεύτερο μνημόνιο αποτελεί, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Μετά από σειρά συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του ΣτΕ θεωρεί, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία πως η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής –είτε από εργοδότες είτε από εργαζόμενους- σε διαιτησία που προβλέπει το μνημόνιο (Ν. 4046/2012) παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τη μοναδική διάταξη που χαρακτηρίζεται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματική από όλες τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η διάταξη καταργεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Στη διαιτησία μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονταν ότι η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τραπεζας Αττικης και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δικαστές δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ούτε αναμένεται να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/768394/Article.aspx

No comments: